Zonnepanelen bieden de mogelijkheid om voor een groot deel zelfvoorzienend te wonen. Met zonnepanelen wek je eenvoudig elektriciteit op en maak je geen gebruik meer van fossiele brandstoffen om jouw woning van elektriciteit te voorzien. Zo draag je je steentje bij aan het milieu én hou je op de lange termijn ook nog eens wat geld over in je portemonnee. Hoewel zonnepanelen enorm veel bieden, speelt het budget toch nog altijd een zeer belangrijke rol. Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Het vraagt om een flinke investering. Is het dan mogelijk om op subsidies terug te vallen?
Laten we beginnen met het goede nieuws. Anno 2020 worden zonnepanelen steeds beter én goedkoper. Er is steeds meer vraag naar, waardoor het aanbod ook ontzettend groeit en er ook steeds meer aanpassingen worden gedaan. Hierdoor zijn de zonnepanelen van nu al niet meer te vergelijken met de zonnepanelen die tien jaar geleden werden geplaatst. Dit betekent dus ook dat de terugverdientijd veel korter is geworden, waardoor je uiteindelijk een groter financieel voordeel zult behalen. Maar dan moet je natuurlijk eerst nog de aankoop verrichten. Helaas is een landelijke subsidie zonnepanelen van de baan. Dit was voorheen wel mogelijk, maar met de toenemende vraag is dit uiteindelijk afgeschaft. Dit betekent gelukkig echter niet dat er geen andere financiële voordelen meer zijn waar je gebruik van kunt maken.
Lokale subsidies
Dat er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen meer gelden, betekent natuurlijk niet dat dit ook regionaal niet meer mogelijk is. Dit verschilt namelijk per gemeente. In sommige gemeentes willen ze de aanschaf van zonnepanelen nog steeds graag stimuleren en komen deze consumenten dan ook wel degelijk in aanmerking voor een financieel voordeel. Soms gelden er op dat moment geen subsidieregelingen, maar willen ze zeker luisteren wanneer inwoners gezamenlijk enorm veel zonnepanelen willen laten plaatsen. Dit is interessant voor de gemeente en deze kan dan wellicht voor deze specifieke situatie een subsidieregeling invoeren.
Informeer daarom altijd eerst bij een energieloket in jouw gemeente. Denk niet gelijk dat er niets mogelijk is als je online ook niets kunt vinden. In samenspraak met de gemeente kan er soms meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Nee heb je, ja kan je krijgen!
BTW teruggave
Wanneer je de zonnepanelen zakelijk koopt, dan kan je de BTW wellicht aftrekken. Dit lijkt misschien een klein verschil, maar het zal je nog verbazen hoe groot het bedrag is wat je hiermee kunt besparen. Gebruik maken van de BTW teruggave biedt dan ook zeker een groot financieel voordeel wat je als ondernemer eigenlijk niet mag laten schieten.
Wil je zeker weten of dit ook in jouw situatie voordelig is? Of weet je niet zeker of je de zonnepanelen zakelijk kunt kopen? Neem dan contact op met je boekhouder en bekijk samen de mogelijkheden en het bijbehorende financiële voordeel voor je een definitieve keuze maakt.
Terugleversubsidie
Dit is misschien wel het grootste voordeel van de aanschaf van zonnepanelen. En tevens iets waar iedereen gebruik van kan maken. Wanneer je over zonnepanelen beschikt kan je de energierekening namelijk zo laag mogelijk houden. Hoe lager de energierekening is, hoe sneller de zonnepanelen terugverdiend zijn. De terugleversubsidie helpt hier bij. Hierbij betaal je over zelf opgewekte stroom geen BTW, energiebelasting of leveringskosten meer. Zo blijft de energierekening zeer laag en profiteer je van een enorm financieel voordeel.