Veel mensen denken dat ze al over de beste energiedeal beschikken. Ze genieten al jaren van dezelfde energieleverancier en hebben nooit wat te klagen. Waarom zou je dan overstappen? Een logische beredenering, maar niet altijd juist. Bij energie aanbiedingen zie je pas écht welke energieleverancier als goedkoopste uit de bus komt. Dit is voor iedereen verschillend en hangt geheel af van jouw eigen persoonlijke situatie.
Staat jouw huidige energieleverancier als goedkoopste aangeschreven bij veel websites? Ga hier dan nooit klakkeloos vanuit. Als je al tijden klant bent, is de kans groot dat de leverancier bij jou een hogere prijs rekent dan bij nieuwe klanten. Voor nieuwe klanten is dit dus inderdaad één van de goedkopere energieleveranciers. Voor jou helaas niet. Dat is niet wenselijk, want de energierekening wordt ieder jaar al duurder. Wellicht kan jij ook besparen door over te stappen naar een voordeligere energieleverancier. Maar waar moet je dan op letten? Wij geven 4 tips om de overstap makkelijker te maken.
1. Maak gebruik van een vergelijkingstool
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende energiemaatschappijen te vinden. Energieleveranciers die ontzettend bekend zijn, maar wellicht ook namen van wie je nog nooit gehoord hebt. Is het nu nodig om iedere maatschappij uit te pluizen? Welnee! Dat zou waarschijnlijk maanden duren voordat je ze allemaal met elkaar vergeleken hebt. Gelukkig maakt de digitale wereld het ons tegenwoordig een stuk makkelijker. Dankzij online vergelijkingstools is het tegenwoordig mogelijk om binnen enkele minuten over de voordeligste energieleverancier te beschikken.
Bedenk wel dat ze om enkele persoonlijke gegevens gaan vragen. Het is bijvoorbeeld handig om de hoeveelheid stroom en gas die je per jaar verbruikt te vermelden. Ook de postcode is van belang. Op basis van die gegevens kan de computer een berekening doen.
2. Leveringskosten
Hoe kan het zo zijn dat er verschil in prijs zit tussen de talloze energieleveranciers? De energiebelasting en netwerkkosten horen toch overal gelijk te zijn? Dat klopt, daarom kan je hier ook niet op besparen. Je bespaart wel op de leveringskosten. Die zijn bij iedere energieleverancier verschillend.
3. Kies voor vaste energietarieven
Sommige energieleverancier geven je de keuze tussen vaste en variabele energietarieven. Wij raden aan om voor vaste tarieven te kiezen. Zo weet je precies waar je aan toe bent gedurende de looptijd en kunnen er geen vervelende financiële verrassingen ontstaan.
4. Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?
Voordat je de overstap gaat maken is het belangrijk dat je eerst je huidige energiecontract goed onder de loep neemt. Bekijk of je over een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd beschikt.
Bij een contract voor bepaalde tijd zit er meestal niets anders op dan de looptijd afwachten, bij een voortijdige beëindiging staat je een fikse boete te wachten. In sommige gevallen weegt die boete niet op tegen het voordeel dat je krijgt als je overstapt. Zoek dit daarom eerst goed uit, voordat je de overstap maakt. In sommige gevallen is het ook mogelijk dat de nieuwe energieleverancier de boete voor zijn rekening neemt.
Bij een contract voor onbepaalde tijd kan je op ieder moment kosteloos opzeggen. De overstap is dan snel gemaakt.