Signalering van elektrische normconformiteit: veiligheid van installaties verzekeren

Lees over signalering van elektrische normconformiteit. Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor de veiligheid in de toekomst.

Iedereen is wel eens langs een energie-installatie gereden waarop de bekende gele gevarendriehoek met de bliksemschicht staat. Er is een reden dat al deze stickers en signalering hetzelfde is. Ze hebben een normconformiteit. Ter voorbeeld, je kunt op seton-signalering.nl ISO 7010 gevaarlijke elektrische spanning” – W012 stickers kopen. Dit kan op een vel, op een rol of zelfs een groot bord. Signalering met elektrische normconformiteit houdt daar echter niet op.

Stickers met pictogrammen

Wanneer je verder kijkt in het assortiment van Seton, dan kom je nog veel meer veiligheidssignalering tegen. Denk aan verschillende kleuren isolatietape, vochtindicator-etiketten, fase en massa stickers en aarde stickers. Er zijn zelfs stickers die de elektrische spanning aangeven. Waar het om gaat, is dat de stickers voor duidelijkheid zorgen. Dit geeft tijdens de aanleg een extra stuk veiligheid, maar ook jaren later wanneer nog eens iemand anders aan een installatie moet werken.

Label je installatie

Een handige tip die ook voor particulieren opgaat, is het labelen van een installatie. Wanneer je een installatie plaatst, zowel met stroom als met water of gas, kan het zeer verstandig zijn om een labelmaker bij de hand te hebben. Hiermee kun je leidingen, kabels en bedrading een label geven. Kabel- en wikkellabels zijn er specifiek voor gemaakt om om een draad of leiding heen te wikkelen. Je wilt hiermee voorkomen dat jij of iemand anders in de toekomst zaken door moet meten. Een label kan ook aangeven waarom je een bepaalde constructie geplaatst hebt. Ter voorbeeld, je kunt aangeven wat in serie of wat parallel geschakeld is. Of welke leiding of buis voor aanvoer en afvoer van bijvoorbeeld lucht of water zorgt. Kortom, zorg ervoor dat je voor jezelf of de volgende vakman de boel duidelijk en netjes achterlaat.

Een paar laatste tips!

Een paar laatste tips, niets is zo vervelend als een label waarvan de tekst is uitgevaagd. Kies dus voor hoogwaardige kwaliteit die jaren later nog duidelijk leesbaar is. Werk zo min mogelijk met codes of afkortingen die je zelf verzint, maar houd je aan de normen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *