Wat betaald een gezin gemiddeld aan energiekosten per maand

Wat betaald een gezin gemiddeld aan energiekosten per maand?

We gebruiken steeds meer elektrische apparaten. We kunnen ook niet meer zonder, en de technologie verbeterd zich ook steeds meer op een positieve manier. Een voordeel aan deze technische apparaten is dat ons leven ermee veel makkelijker wordt, maar ook dat we bepaalde handelingen veel sneller uit kunnen voeren. Deze apparaten werken niet vanzelf. Er komt heel wat energie bij kijken en dit kan aardig in de kosten lopen als er niet zuinig mee om wordt gegaan. Maar wat betaald een gezin gemiddeld aan energiekosten per maand? En waarom is het slim om energie te vergelijken?

Informatie volgens het Nibud

Op jaarbasis wordt er altijd door het Nibud bekeken wat de gemiddelde Nederlandse gezinnen verbruiken aan gas en elektriciteit. Alhoewel beiden vaak op één factuur staan, scheiden ze deze tarieven om een beter inzicht te geven wat mensen aan gas verbruiken en wat er aan elektriciteit verbruikt wordt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat het niet alleen ligt aan je eigen verbruik, maar ook aan het type woning waarin je woont. Een vrijstaande woning verbruikt meer elektriciteit aan opwarming, omdat het te maken heeft met de wind die tegen alle kanten van de woning slaat. De woning staat vrij en krijgt ook geen warmte mee van de woningen die naast hem staan. Hij moet dus eigen energie opwekken om op te warmen en daarom liggen de energiekosten voor een vrijstaande woning wat hoger. Als er sprake is van een flat, waarbij de warmte beter en efficiënter wordt doorgegeven, liggen de kosten wat lager voor de opwarming van de woning.

Om een inzicht te geven in het verbruik van energie per woningtype:

– Vrijstaande woning: € 130 per maand
– Twee onder een kap woning: € 102 per maand
– Hoekwoning: € 98 per maand
– Tussenwoning: € 85 per maand
– Flat/appartement: € 63 per maandgeld energie per maand

Het gemiddelde verbruik per maand van elektriciteit per aantal personen in huis:

– 1 persoon: € 30 per maand
– 2 personen: € 55 per maand
– 3 personen: € 69 per maand
– 4 personen € 77 per maand
– 5 personen: € 94 per maand

Energie vergelijken

Als je kijkt naar wat mensen maandelijks verbruiken, zul je merken dat er aardig wat geld wordt betaald aan de energieleveranciers voor elektriciteit en gas. Mensen zullen dus wat meer moeten gaan besparen. Op de website van het Nibud wordt het aantal besparingstips jaarlijks aangevuld en mensen zijn hier ook actief mee aan de slag om ervoor te zorgen dat de kosten lager worden. Een ander slim alternatief is om ervoor te zorgen dat je energie vergelijkt. Dit kun je jaarlijks doen. Hiermee kijk je, op basis van berekeningen, welke energieaanbieder het goedkoopste is voor jouw situatie zodat je hierop over kunt stappen. Je dient er natuurlijk wel rekening mee te houden dat het kan zijn dat je bij je oude energieleverancier nog een lopend contract hebt lopen. Hierdoor kan het niet mogelijk zijn om direct over te stappen. Zodra dit contract verlopen is, kan het overstappen weer wel. Door het vergelijken van de prijzen via een energie vergelijker zie je meteen wat je op jaarbasis zou moeten betalen en wat je maandelijks kwijt zult zijn aan elektriciteit en gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *