Besparen

5 tips om te besparen op de verwarming

De herfst is weer begonnen. Het wordt weer eerder donker, de dagen en nachten worden kouder en sommigen hebben zelfs al de verwarming gebruikt om op te warmen. Toch is dit ook hetgeen wat vaak voor een flink bedrag op de jaarlijkse energierekening zorgt. Helemaal zonder verwarming kunnen we natuurlijk niet. Uit onderzoek blijkt echter wel dat er nog veel te besparen valt op de verwarming in veel huishoudens. Schrik jij ook ieder jaar weer van de energierekening en wil je hier nu echt eens verandering in brengen? Dan is het najaar het perfecte moment om hiermee te beginnen. In dit artikel geven we 5 tips om te besparen op de verwarming, zonder het wooncomfort te verliezen. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar!

1.     Zet de thermostaat lager bij het naar bed gaan

Draai ongeveer anderhalf uur voordat je gaat slapen de thermostaat omlaag. De meeste mensen deden dit al een tijdje, maar vergaten hierbij dat je de thermostaat ook té laag kan zetten. Wij adviseren om de thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten. Doe je dit wel, dan moet de verwarming enorm hard draaien om in de ochtend snel op de gewenste temperatuur te komen. Hierbij verlies je dus weer de winst die je in de nacht had behaald.

Ben je niet thuis overdag? Laat de thermostaat dan ook gewoon de hele dag op 15 graden staan. Zorg er wel voor dat je hier op berekend bent voordat je thuis komt en draag lekkere warme kleding en je favoriete happy socks. De verwarming is namelijk nooit direct op de gewenste temperatuur.

2.     Sluit alle deuren

Verwarm alleen de ruimtes waar je ook daadwerkelijk verblijft en sluit ondertussen alle deuren. Ook tussendeuren. Laat deze zeker niet onnodig open staan, want dan loop je het risico dat de warmte verdampt. Hierdoor ga je meer stoken en betaal je uiteindelijk ook veel meer aan je energierekening.

3.     Zet de thermostaat standaard één graad lager

Veel mensen zijn bang dat ze bij het besparen op de verwarming ook veel van hun wooncomfort inleveren. Dit is echter niet het geval. Je hoeft namelijk niet direct 5 tot 10 graden te zakken. Een graadje levert al een enorm verschil op. Bovendien merk je hier vrij weinig van. Zeker wanneer je ondertussen druk bent met huishoudelijke taken. Misschien krijg je het wat kouder als je stil op de bank zit, maar hierbij is een lekkere warme plaid, een goed stel sokken of een behaaglijke trui al voldoende om je warm te houden. Stiekem ook wel heel gezellig.

4.     Laat de verwarming in de slaapkamer uit

Klaagde je in de zomer nog volop dat de slaapkamer te warm was, verwarm je deze in de winter juist teveel. Het blijft gek. Bovendien wordt aangeraden om in een koelere slaapkamer te slapen. Dit heeft enorm veel voordelen voor de slaapkwaliteit. Laat daarom gerust de verwarming uit. Dit bespaart je al snel tientallen euro’s op de energierekening en je slaapt ook nog eens stukken beter.

5.     Investeer in een slimme thermostaat

Wil je dolgraag duurzamer leven, maar blijf je dit lastig vinden? Dan kan een investering in een slimme thermostaat zeker een goed idee zijn. Deze thermostaat weet precies hoe hij jouw woning comfortabel kan verwarmen, zonder dat energie onnodig verspild wordt. Zo zal de thermostaat bijvoorbeeld zelf de verwarming lager zetten als deze merkt dat er weinig mensen in de ruimte aanwezig zijn. Een slimme thermostaat zorgt voor een fikse besparing op je energierekening en je hoeft hier zelf verder niets meer voor te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *