In het kader van vergroening, duurzaamheid en milieubewustzijn kom je de term sedumdak steeds vaker tegen. Een dak vol plantjes is voor sommige mensen even wennen, maar als je er wat langer bij stilstaat, besef je dat het een mooie manier is om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in je woonwijk en tegelijk te besparen op je eigen energiekosten. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit. We geven je meteen een paar goede tips voor de aanleg van een sedumdak.
De voordelen van een sedumdak
- Het werkt isolerend. In de zomer lekker koel, in de winter minder koud. Dat scheelt alvast een stuk in de stookkosten.
- Je stimuleert de biodiversiteit in de buurt. Die plantjes op je dak trekken beestjes aan en die beestjes dienen weer als voer voor de vogels.
- Als je zonnepanelen op je dak hebt, zal het rendement daarvan hoger worden. De zonnepanelen blijven namelijk beter op temperatuur.
- De plantjes nemen een behoorlijk deel van het regenwater op. Daarmee voorkom je overbelasting van de riolering.
- Na pakweg twintig jaar is het meestal tijd om traditionele dakbedekking te vervangen, maar je groendak gaat gerust een halve eeuw mee
Het klinkt allemaal prachtig, toch? Dat is het ook, maar voor een goed resultaat is wel van belang dat je het op de juiste manier aanpakt. Ga je een sedumdak aanleggen, bereid je dan goed voor en laat je goed informeren, voordat je aan de slag gaat. Hier zijn de beloofde vijf tips voor een goed resultaat.
- Een sedumdak is behoorlijk zwaar. Daar moet de dakconstructie op berekend zijn. Laat bij twijfel een bouwkundige inspectie uitvoeren. Voorkomen is immers beter dan genezen.
- Houd voldoende rekening met een goede afwatering. Er zal een drainagesysteem moeten worden aangelegd op het dak, om te voorkomen dat het dak permanent onder water staat.
- Je kunt complete sedum cassettes kopen. Dit zijn panelen waar de plantjes al in verwerkt zijn. Je kunt ze dus direct op het dak aanbrengen en snel optimaal genieten van je groendak.
- Sedum trekt veel beestjes aan. Wil je voorkomen dat die hun weg naar binnen vinden? Dicht eventuele openingen dan goed af met metalen gaas en een waterbestendig afdichtmiddel.
- Geef je sedumdak eens per jaar wat extra meststoffen voor een goede groei. Verwijder dan meteen eventuele paardenbloemen, zevenblad, heermoes en andere ongewenste groeiers.