Is een huis met zonnepanelen meer waard?

Is een huis met zonnepanelen meer waard?

Ondanks dat er inmiddels ruim 2 miljoen woningen met zonnepanelen zijn, vragen veel mensen zich nog af of de investering in zonnepanelen de moeite waard is. Een onderbelicht voordeel van de aanschaf van zonnepanelen is dat de waarde van de woning ook stijgt. En hiervoor zijn vier belangrijke redenen.

1. Lagere maandlasten

Een Nederlands gezin betaalde in 2021 gemiddeld € 174 per maand aan energiekosten. In 2022 was dit bedrag, mede ten gevolge van de stijging van de energieprijzen door de oorlog in de Oekraïne al ruim € 300 per maand. Maar met zonnepanelen wekt u zélf stroom op en hoeft u die kosten niet aan de energieleverancier te betalen. De lagere energiekosten zijn een belangrijke reden waarom mensen bereid zijn om meer te betalen voor de aanschaf van een woning.

2. Beter energielabel

Huizen met een goed energielabel zijn gewild bij aanstaande kopers en dat is herkenbaar aan een hogere prijs bij verkoop. Uit onderzoek van Brainbay, het databureau van NVM blijkt dat een hoger energielabel gunstig voor de woningwaarde is. Een woning met label C brengt gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label. En dat loopt voor een A-label woning op tot 13,3% t.o.v. een G-label woning. Door het plaatsen van zonnepanelen verbetert het energielabel van uw woning met 1 of 2 plekken. Dat betekent dat de investering in zonnepanelen niet alleen leidt tot een besparing in de directe energiekosten, maar ook tot een indirecte stijging van de waarde van uw woning.

3. Minder afhankelijk van de energieprijzen

Met voldoende zonnepanelen bent u 100% zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit. Daarmee schept u zekerheid in uw energiekosten en bent u niet of minder afhankelijk van de wereldwijde fluctuaties in energieprijzen. Daarmee voegt u waarde toe aan uw woning.

4. Klaar voor toekomstige wetgeving

De klimaatdoelen van de overheid vragen in de toekomst om veel aanpassingen in de energievoorziening. Zo is het streven om alle woningen in de toekomst zonder gas te verwarmen en moeten woningen beter geïsoleerd worden. Duidelijk is nu al dat er meer en meer stroom verbruikt zal worden in de toekomst voor het verwarmen van woningen. Met zonnepanelen wekt u zelf groene energie op en hoeft u zich daar dus minder zorgen over te maken.

Stel zonnepanelen niet langer uit!

Er zijn dus voldoende argumenten om zonnepanelen aan te schaffen. Twee miljoen huishoudens gingen u al voor en maken gebruik van de gunstige voorwaarden dankzij het salderen van elektriciteit. Stel de keuze dus niet langer uit en schaf zonnepanelen aan.

Nog twee tips: Er zijn veel aanbieders in de markt met soms ongelofelijk aantrekkelijke prijzen. Verdiep u goed in de kwaliteit van systemen van zonnepanelen én de garantievoorwaarden. U koopt immers panelen voor een lange termijn van circa 25 jaar. En dan zijn hoge kwaliteit en goede garanties belangrijker dan stuntprijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *