Is het nog wel rendabel om zonnepanelen te plaatsen

Is het nog wel rendabel om zonnepanelen te plaatsen?

Er is nog nooit zo vaak gesproken over de energietarieven als in het afgelopen jaar. Niet geheel zonder reden. De energieprijzen rijzen de pan uit. Er zijn inmiddels genoeg mensen die meer voor hun energierekening moeten betalen, dan dat ze kwijt zijn aan huur of hypotheek. Dit maakt ook dat steeds meer mensen naarstig op zoek zijn naar manieren om te besparen. Velen hopen zelfvoorzienend te worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een warmtepomp en zonnepanelen. Maar zijn zonnepanelen anno 2022 nog wel rendabel?

Nieuwe regeling vanaf 2023

De beste zonnepanelen kopen is een goede manier om geld te besparen. Door eigen elektriciteit te produceren, zal er veel minder druk komen te staan op de elektriciteitsnetten. Dat is niet alleen goed voor heel Nederland, maar ook voor de portemonnee.

Althans, over dat laatste maken veel mensen zich zorgen. Er is namelijk al aangegeven dat er vanaf 2023 een nieuwe regeling zal komen voor mensen met zonnepanelen. Op dit moment is er nog sprake van een salderingsregeling. Dit houdt in dat je evenveel geld ontvangt voor de stroom die je op het elektriciteitsnetwerk zet als dat je zelf verbruikt. Hierdoor kunnen mensen met zonnepanelen in veel gevallen geheel ‘gratis’ elektriciteit gebruiken. Dit maakt dat zonnepanelen enorm rendabel zijn en de terugverdientijd zeer kort is.

Hier komt vanaf 2023 langzaam wat verandering in. De salderingsregeling zal stukje bij beetje afgebouwd worden. Nodig om mensen bewust te maken van hun elektriciteitsverbruik. Het is hierdoor namelijk nog aantrekkelijker om elektriciteit te besparen en dus enkel zelf geproduceerde elektriciteit te gebruiken.

Door de komst van deze nieuwe regeling zal het langer duren voordat de zonnepanelen terugverdiend zijn. Dit lijkt ongunstig. Toch is dat nog geen reden om het dan maar te laten. Ook in 2022 is het namelijk nog altijd rendabel om zonnepanelen te laten plaatsen. Hoewel de terugverdientijd wellicht wat langer zal duren, maakt deze uiteindelijk nog altijd plaats voor pure winst. Je moet enkel iets meer geduld hebben.

Pluk nu nog de vruchten van de salderingsregeling

Het is heel verstandig om nu nog de overstap naar zonnepanelen te wagen. Ook ondanks dat er in de winter veel minder zonne-energie wordt geproduceerd. Op dit moment kun je namelijk nog de vruchten plukken van de salderingsregeling. Zo ben je in staat om al flink wat te verdienen en de terugverdientijd zo in te korten.

Wees je er ook van bewust dat er door de nieuwe regeling misschien wel minder geld verdiend wordt, maar dat de zonnepanelen ook steeds sterker worden. De zonnepanelen van nu beschikken over een veel langere levensduur dan pakweg tien jaar geleden. Ook worden ze door het grote aanbod steeds goedkoper. Hierdoor lijkt het misschien alsof ze minder geld opbrengen, maar onder de streep valt de terugverdientijd eigenlijk best wel mee.

Ook slim om op zoek te gaan naar een andere energieleverancier. Er zijn energieleveranciers die bijvoorbeeld nog altijd een hoge terugleververgoeding hanteren. Zo heb je veel minder last van de vernieuwde salderingsregeling. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *