Duurzaamheid van LED lampen

Duurzaamheid van LED lampen

Er kan nog veel veranderd worden aan de duurzaamheid van de verlichting in Nederlandse woning. Veel Nederlanders denken dat ze al gebruik maken van energiezuinige en duurzame verlichting. Uit onderzoek van de overheid blijkt dit echter flink tegen te vallen. In 2009 werd er een zogenaamd ‘gloeilamp-verbod’ ingevoerd. Hiermee probeerde de overheid het gebruik van gloeilampen uit te bannen. Toch blijkt dat nog steeds veel mensen gloeilampen in huis gebruiken. Dit heeft te maken met een maas in de wet, hierdoor is het in sommige gevallen nog steeds mogelijk om een bepaalde gloeilamp aan te schaffen. Daarnaast wordt er vaak gedacht dat sommige lampen zeer duurzaam en energiezuinig werken, terwijl dit in de realiteit anders ligt. Ook stappen mensen pas echt over naar duurzamere lampen als de huidige verlichting echt stuk zijn. En ook dan kiezen ze niet altijd voor de meest duurzame varianten. LED lampen behoren nog altijd tot de meest duurzame verlichtingssoorten in ons land. Toch vinden consumenten het lastig om hiervoor te kiezen. Waarom is dit eigenlijk en wat zijn de voordelen als je wél de overstap maakt? Wij zochten het uit.

Licht: een discussiepunt

De voornaamste reden van consumenten om niet voor LED lampen te kiezen is de koelte van de lichtbron. Bij LED verlichting denken we nog steeds aan koele en witte lampen. Dit is ook heel begrijpelijk, want de eerste LED lampen hadden een koele, witblauwe kleur. Dit was niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer in huis, ondanks de duurzame en energiezuinige kwaliteiten. Gelukkig is daar in de loop van de jaren verandering in gekomen. Leveranciers gaven antwoord op de groeiende vraag naar warme en duurzame verlichting. Inmiddels zijn er ook warm-witte LED’s verkrijgbaar en stralen ze bijna dezelfde sfeer uit als de traditionele gloeilamp. Ook is het mogelijk om door middel van Led dimmers bij leddirect de juiste sfeer op het juiste moment te verkrijgen.

led dimmers

Kosten

LED lampen zijn relatief duur in aanschaf. Zeker als je ze vergelijkt met andere lampen in hun klasse. Dit is voor veel consumenten een goede reden om voor een alternatieve lichtbron te kiezen. Toch is het belangrijk om even stil te staan bij deze beslissing. Uiteraard kies je liever voor een goedkopere variant. Is het immers wel voordeliger als je kiest voor een LED lamp als deze vele malen duurder is dan andere lichtbronnen? Het antwoord is ja! Een ledlamp gaat namelijk veel langer mee. Als we deze willen vergelijken met de traditionele gloeilamp, zien we dat een ledlamp gemiddeld 50 keer zo lang blijft branden. Hierdoor hoef je dus ook veel minder vaak de lampen te vervangen en dat scheelt aanzienlijk in kosten.

LED lampen: duurzaam en energiezuinig

De belangrijkste reden om voor LED lampen te kiezen is de verhoogde duurzaamheid en de energiezuinige kwaliteiten. Het is voor veel mensen een ware drempel om voor een dure lichtbron te kiezen. Als we echter alles bij elkaar optellen, zien we dat je de aanschafkosten na vrij korte tijd weer terugverdient. Dit heeft veel te maken met de lange levensduur van de ledlamp, maar ook met de energiezuinige kwaliteiten. Een gemiddelde ledlamp verbruikt ongeveer 5 Watt per uur. Een gloeilamp gebruikt er maar liefst 60! Zo op het eerste gezicht lijkt dit geen schrikbarend verschil, als je het gaat berekenen kan dit echter wel veel schelen in je portemonnee. Dankzij LED lampen is het mogelijk om een slordige € 5,- per lamp te besparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *