besparen energie

Ben jij ook bewust bezig met het besparen van energie?

Duurzaam en energiebewust leven zijn termen die we steeds vaker horen. Mensen vinden het steeds belangrijker om te denken aan het milieu, de wereld om ons heen en onze portemonnee. De meeste mensen denken ten onrechte dat dit betekent dat we veel dingen moeten laten. We zullen sfeer verliezen in onze woning, moeten veel tijd in de kou doorbrengen en mogen niet meer met onze geliefde elektronische apparatuur aan de slag. Gelukkig is niets minder waar! Natuurlijk moeten er afwegingen gemaakt worden, maar dat betekent echt niet dat het bovenstaande ook de realiteit gaat worden. Het is een kwestie van het vinden van de juiste alternatieven voor jouw energieverbruik. Met deze blog helpen wij je alvast een handje op weg!

Controleer de verlichting

In een woning zijn we vaak geneigd om de verlichting te vergeten. Dit terwijl deze best wel wat energie verbruiken op een dag. Bekijk je huidige verlichting eens kritisch en vraag je af of er mogelijkheden zijn om te besparen. Maak je bijvoorbeeld nog gebruik van hallogeen- of gloeilampen? Zorg dan dat je kiest voor een duurzamer alternatief, zoals led verlichting of tl-verlichting. Deze lampen zijn misschien iets duurder in aanschaf, maar dit haal je er dubbel en dwars uit dankzij de korte terugverdientijd. Ze zijn energiezuiniger en gaan een stuk langer mee, zo geniet je een geruime tijd van een energiezuinige optie.

Vergeten jullie de verlichting dikwijls uit te zetten en zorgt dat voor hogere energiekosten? Denk dan eens aan een tijdschakelaar of bewegingssensor. Een tijdschakelaar is vooral ideaal voor de buitenverlichting. Een bewegingssensor reageert, zoals de naam al doet vermoeden, op beweging. Als je een kamer binnenloopt zal de verlichting aanspringen en als er een geruime tijd geen beweging is, zal de verlichting weer uit gaan.

Zet de verwarming een tikkeltje lager

Natuurlijk hoeft energiebewust leven niet te betekenen dat je in de kou moet zitten. Je woning moet uiteraard gewoon op een aangename temperatuur gehouden worden. Wel is het vaak mogelijk om de verwarming net een standje lager te zetten. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden. Hogere temperaturen zijn eigenlijk niet nodig. Met kleding en eigen lichaamswarmte is het zo prima mogelijk om zelf goed warm te blijven. Bovendien is het raadzaam om de temperatuur in huis zoveel mogelijk stabiel te houden. Als de temperatuur in de nacht daalt tot 14 graden en hij vervolgens weer naar de 21 zal moeten gaan, vraagt dat om ongelooflijk veel energie en stookkracht. Zet de verwarming liever een graad of 2 lager voor de nacht, zodat deze in de ochtenden niet meer zo hard hoeft te werken.

Trek de stekkers uit het stopcontact

Stekkers die onnodig in het stopcontact blijven zitten… een doorn in het oog en het kost de gebruiker vaak tientallen euro’s extra per jaar! Leer jezelf daarom aan om na gebruik direct de stekker uit het stopcontact te halen, dit geldt ook voor de oplader van je mobiele telefoon. Zo bespaar je heel gemakkelijk een aantal euro’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *