duurzame energiebalans

Een duurzame energiebalans in huis: 3 tips

Een duurzame, milieuvriendelijke of energieneutrale woning creëren: wie wil dat nu niet? Dit woont comfortabel, doordat de woonkamer en vloeren in de wintermaanden lekker warm zijn, het niet tocht in huis en het huis uit zichzelf goed ventileert. Tegelijk doe je met jouw duurzame woning een duit in het zakje van een beter milieu. Met een minimale CO2-uitstoot en gebruik van groene en duurzame energie ontziet jouw woning de natuur.

Maar hoe creëer je zo een duurzame woning precies? Is het verduurzamen van jouw huis niet een dure en lastige onderneming die een flinke aanslag op jouw portemonnee pleegt? Nee, dat valt gelukkig mee. Benut onderstaande tips om een gezonde en aangename energiebalans in jouw huis te creëren.

1. Ga voor vloerverwarming

Een slimme, duurzame maatregel is om vloerverwarming in de huiskamer aan te leggen. Een vloerverwarming is een energievriendelijke manier om de woning te verwarmen, omdat je deze verwarming op groene stroom of via zonnepanelen CO2-neutraal kunt opwarmen. En, dat is een bijkomend voordeel, de vloerverwarming in de woonkamer kosten vallen gelukkig erg mee. Helemaal slim pak je het aan als je ervoor kiest om de vloerverwarming te laten infrezen. Een ingefreesde vloerverwarming betekent dat de oude vloer kan blijven liggen. Dit is een duurzame keuze, en creëert een vloer die relatief snel warm wordt. En dat is goed voor het milieu! Specialisten die de vloerverwarming infrezen kosten aanzienlijk minder dan de complete vloer te laten verwijderen en dan een vloerverwarming te laten aanbrengen.

2. Kies voor het beste isolerende glas

Dubbel glas in de woning hebben de meeste huiseigenaren al geregeld, maar er is tegenwoordig ook glas op de markt dat nóg beter isoleert. HR+++-glas is een verstandige keuze als je voor nog betere isolatie gaat dan je al in huis had. HR+++-glas wordt ook wel driedubbel glas genoemd en levert een hoog rendement op. Doorgaans isoleert HR+++-glas tot tien procent beter dan HR++-beglazing. De investeringskosten van dit type hoogisolerend glas heb je dan ook snel weer terugverdiend.

3. Plaats voldoende zonnepanelen

Wie voldoende zonnepanelen op het dak van de woning laat zetten, kan flink gaan besparen en de energiebalans in huis snel verduurzamen. Doorgaans verdienen zonnepanelen zich in 8-12 jaar terug, dus het is een goede investering voor de toekomst. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en gaan vandaag de dag minstens 25 jaar mee. Je profiteert dus tussen de 13 en 17 jaar van pure winst op de energierekening door te kiezen voor het gebruik van zonnepanelen. Dat is natuurlijk gemakkelijk verdiend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *