duurzame woningen

Steeds meer vraag naar duurzame huurwoningen

De Nederlandse overheid is al een tijdje druk in de weer met het verduurzamen van onze huurwoningen. De realiteit is echter dat er nog steeds te weinig gebeurd. Al in 2013 werd er ruim 400 miljard vrijgemaakt om de huurwoningen aan te pakken en inmiddels zien we nog steeds bij de helft van alle huurwoningen een milieulabel B of lager. Dat moet veranderen, aldus de huurders en de overheid! Naar verwachting zal er de komende jaren steeds meer gehoor worden gegeven aan de toenemende vraag voor duurzaamheid vanuit de huurders en gemeentes. De ambitie van de overheid ligt hoog. Zij stellen dat in 2030 het gemiddelde milieulabel A moet zijn en in 2050 geldt energieneutraal in heel het land. Daar is dus werk aan de winkel! Duurzame huurhuizen, here we come!

energielabel

Wat kan je zelf doen?

Als je kiest voor een specifieke huurwoning is het belangrijk dat je weet over welk milieulabel deze beschikt. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen gevoel van milieubewust leven, maar ook voor de inhoud van je portemonnee. Des te duurzamer de woning is, des te goedkoper het is om in deze woning te verblijven. Denk bijvoorbeeld aan lagere stookkosten! Natuurlijk kan je zelf ook veel doen om het energielabel te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de woning door dakisolatie of isolatie van de muren. Dit is redelijk gemakkelijk zelf uit te voeren en de materialen hiervoor zijn gemakkelijk te vinden bij een bouwmarkt of speciaalzaak. Ook kan je ervoor kiezen om zonnepanelen of een zonneboiler te laten plaatsen. Natuurlijk hoef je niet altijd te kiezen voor ingrijpende methodes om energie te besparen. Ook het gebruik van een slimme energiemeter kan al een hoop doen om je milieubewuster te maken.

energielabel verhogen

Wie is verantwoordelijk voor de kosten?

Toch blijft daar altijd die prangende vraag: wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de kosten van het verhogen van het energielabel? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat er talloze mogelijkheden zijn om een huurwoning duurzamer te maken. Veel kan je zelf doen en zelf betalen, maar er zijn ook een aantal dingen die uitbesteedt moeten worden en ook voor de rekening van de huurbaas komen. De meeste huurders vinden het de taak van de huurbaas om te voldoen aan een specifiek energielabel. Dit veroorzaakt dan ook vaak een lastig conflict. Ergens is het ook wel een logische gedachtegang. Het is niet zeker dat een huurder enorm lang in dezelfde woning zal blijven wonen en de woning is uiteindelijk het eigendom van de huurbaas. Toch vinden de meeste verhuurders dat de huurder best een steentje kan bijdragen aan de kosten voor het verduurzamen van de woning. Zij profiteren immers direct van de lagere energiekosten, in tegenstelling tot de huurbaas. Er is dan ook geen specifieke regel die duidelijk weergeeft wie verantwoordelijk is. Wel heeft de Rijksoverheid de verhuurder de mogelijkheid gegeven om de huur na het verduurzamen van de woning iets op te schroeven. Ook kan de huurder in aanmerking komen voor speciale subsidies als zij besluiten om over te gaan op duurzamere alternatieven voor hun woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *