Tips om energie te besparen

Tips om energie te besparen

Je kunt op verschillende manieren energie besparen, bijvoorbeeld door verschillende aanpassingen in en aan jouw huis te doen. Een verandering hoeft niet altijd groot te zijn, zoals bijvoorbeeld het beter isoleren van je huis. Je kunt ook energie besparen door kleine aanpassingen te doen, zoals het dichtmaken van spleten en kieren. Ook andere kleine veranderingen kun je toepassen zoals je verlichting vervangen door energiezuinige verlichting. Daarnaast kun je kijken naar sluipverbruik van huishoudelijke apparaten die je gebruikt. Tot slot kun je bij het aanschaffen van nieuwe huishoudelijke apparaten rekening houden met het energieverbruik van het desbetreffende apparaat.

 

Verschillende huishoudelijke apparaten

Als je een nieuw huishoudelijk apparaat gaat aanschaffen dan is het verstandig om te kijken naar het verbruik van het apparaat. Soms kun je beter kijken naar een alternatief apparaat of een bepaald type die minder energie verbruikt. Kleine huishoudelijke apparatuur zoals een waterkoker zal niet heel veel extra stroom verbruiken omdat je deze steeds maar kort gebruikt. Als je nu praat heel vaak gebruikt dan kan het alsnog uit om ook hierbij te kijken naar het energieverbruik.

 

Stroomverbruik bij grotere apparaten

Bij grotere huishoudelijke apparaten zal het stroomverbruik vele malen hoger liggen. Denk hierbij aan apparaten zoals bijvoorbeeld een airco om je huis lekker koel te houden. Bij zulke apparaten is het zeker handig om te kijken naar het verbruik. Bij het aanschaffen van een goedkope mobiele airco kan het verbruik namelijk enorm oplopen. Naast een mobiele airco zijn een wasmachine en een vaatwasser allemaal apparaten die tijdens het verbruik veel stroom vragen. Kijk daarom goed naar het wattage van het apparaat tijdens de aanschaf.

 

Sluipverbruik

Voor apparaten die je al in huis hebt is het handig om te kijken hoeveel energie jouw apparaten nu daadwerkelijk verbruiken. Een makkelijke manier om te besparen is om sluipverbruik te voorkomen. Bepaalde apparaten zoals je televisie of keukenapparatuur kunnen namelijk stroom verbruiken wanneer ze op stand-by staan. Je kunt de stekker uit het stopcontact halen om te voorkomen dat het apparaat ook in de uit-stand stroom sluimert. Een stekkerdoos met schakelaar is tevens een ideale manier om sluimerstroom te voorkomen.

 

Besparen met verlichting

Het gebruik van de juiste verlichting in je huis is een bekende manier om je energieverbruik te verlagen. Het meest zuinige is om je lampen te vervangen voor LED verlichting. Een gloeilamp of een halogeenlamp verbruik namelijk tot wel 75% of 85% meer energie. Daarnaast gaat LED verlichting veel langer mee. Het kan ook zeker handig zijn om je lampen te vervangen, ook al zijn ze nog niet aan vervanging toe. Als je hebt gekeken naar al je huishoudelijke apparaten, zoals de goedkope mobiele airco, de waterkoker, én de verlichting, dan kun je zeker veel energie besparen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *