Vlag protocol

De achterhoekse streek vlag

Achterhoekse vlag een symbool van trots. Daarom hangen ze de vlag met enige regelmaat uit. Er zijn verschillende gelegenheden waar je hem bij uit kan hangen. Neem bijvoorbeeld het slagen van je zoon of dochter. Dan hang je een tas en de vlag uit aan een stok om te laten zien dat dit gebeurd is. Maar dit kan je ook op nationale feestdagen doen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je moet even kijken wat het beste bij je huis past. En of er eventueel een vlaggenmast gemonteerd kan worden. Niet ieder huis heeft die gelegenheid. Wanneer je een huis huurt zul je eerst toestemming moeten vragen aan de verhuurder. Heb je een koophuis dan kijk je of het bouwkundig mogelijk is.

In 2018 is de achterhoekse vlag pas uitgevonden. Dit was op initiatief van Pak An en de zwarte cross. Zij hielden namelijk samen met bierbrouwerij grolsch een prijsvraag.

Hoe hang je de vlag uit?

Er is een specifiek vlag protocol waarin beschreven staat hoe en wanneer je de achterhoekse vlag mag uithangen. Omdat het een streek vlag is geldt er een ander protocol als bij het hangen van de Nederlandse vlag. Echter zijn er geen vaste regels wanneer je hem wel of niet mag ophangen. Het staat je namelijk vrij om hem op te hangen als jij iets te vieren hebt. Daarnaast zou je van de stof van de vlag ook mondkapjes of andere kledingstukken mogen maken. Er zit namelijk geen patent op deze vlaggen. Wanneer je meerdere vlaggen op gaat hangen is het belangrijk om de belangrijkste aan de rechterkant te hangen. In de achterhoek zien wij dat deze vlag dus vaak aan de rechterkant hangt i.p.v. de Nederlandse vlag.

Welke formaten zijn er ?

De vlaggen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Van het kleine tafel formaat tot een grote trotse vlag. Het is verstandig om jezelf te bedenken in hoeverre je de vlag wilt kunnen zien. Hoe groter de vlag is hoe beter je hem van een afstand ziet. Maar wil je het bescheiden houden dan kan je het beste een tussenmaat nemen. Natuurlijk kun je deze vlaggen ook op maat laten maken. Informeer hierover bij de lokale winkels. Je wilt immer geen te grote of te kleine vlag hebben hangen.

Wanneer hang je de vlag uit?

De Nederlandse wet heeft geen officiële regels voor het uithangen van de vlag. Echter doen de meeste mensen dit wel op feestdagen of speciale gelegenheden. Een vlag is een uniek item wat je ook niet te vaak wilt gebruiken. Dan gaat het speciale van de achterhoekse vlag ervanaf. Je kunt hem helemaal ophijsen maar je kunt er ook voor kiezen om hem halfstok te hangen. Dit wordt meestal gedaan bij een ernstige ramp of een overlijden van iemand. Dit is niet iets wat je voor de lol doet. Maar de keuze is aan jou en dit mag je dus zelf bepalen volgens de Nederlandse overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *