Waar moet je op letten als je de goedkoopste energieleverancier wilt kiezen?

Waar moet je op letten als je de goedkoopste energieleverancier wilt kiezen?

Is het moment is aangebroken om een energieleverancier te kiezen? Ga je voor het eerst op jezelf wonen of ga je verhuizen en zoek je een nieuwe aanbieder? Of blijf je wonen waar je woont maar wil je de goedkoopste energieleverancier kiezen? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw keuze te maken.

De meeste geschikte energieleverancier kiezen

Het is niet zo heel moeilijk om een nieuwe aanbieder van energie te vinden die goedkoper is dan degene die je nu hebt. Je zult als eerste moeten nakijken hoeveel stroom je het afgelopen jaar verbruikt hebt en wat je daarvoor betaald hebt. Het is dus verstandig om je laatste jaarafrekening eens goed tegen het licht te houden. Hierna kun je met deze cijfers jouw verbruik berekenen op speciale websites waar je de prijzen van de leveranciers kunt bekijken en vergelijken. Maar pas daar een beetje mee op, veel van deze sites zeggen onpartijdig te zijn maar krijgen wel een vergoeding van de energieleveranciers voor de klanten die via hun website een nieuwe contract af sluiten. Verder zijn er sites zoals Luminablog.nl waar consumenten elkaar op de hoogte brengen van de ervaringen die zij hebben met de diverse leveranciers en de contracten die zij aanbieden. Op die manier ervaar jij uit eerste hand hoe de gepresenteerde aanbiedingen in het echt zijn.

Bekijk ook goed de voorwaarden van een nieuwe aanbieder. Zo kom je te weten hoe lang een bepaalde korting op je tarief geldig is en welke kosten er verbonden zijn aan de verschillende manieren van betalen. Als je overstapt is het ook aan te raden om te kijken naar de premie die je krijgt als je overstapt en welke voorwaarden daar nog aan vast hangen.

Kijk ook naar de duurzaamheid van de aanbieder die je op het oog hebt. Hoe groen en duurzaam is de stroom die er geleverd wordt voor de prijs die je moet betalen? Onder groene stroom verstaan we alle soorten stroom die zonder fossiele brandstoffen opgewekt worden. Zonnestroom en windenergie zijn enkele voorbeelden van groene stroom. Hoe groener de stroom die je krijgt, hoe beter het is voor het milieu. Zelfs als deze stroom iets duurder is dan stroom uit de traditionele fossiele brandstoffen.

Hoe kun je overstappen van energieleverancier?

Voordat je overstapt is het verstandig heel goed te kijken naar de vervaldatum van het contract  met je huidige aanbieder. Op die manier weet je zeker dat je op het goede moment opgezegd en dus niet het risico loopt om een boete te krijgen omdat je voortijdig de overeenkomst beëindigd. De opzegtermijn verschilt per soort contract en aanbieder maar kan wel 3 tot 4 weken zijn. Je kunt vanzelfsprekend zelf de overstap regelen door contact op te nemen met je nieuwe en oude leverancier om zo alles in orde te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om via een website die de prijzen vergelijkt over te stappen. Zoals al kort uitgelegd is het verstandig ook deze verschillende websites met elkaar te vergelijken zodat je zeker weet dat je het laagste tarief te pakken krijgt. Ook zijn er energieveilingen en collectieven waar je aan kunt deelnemen om samen met anderen op een goedkope en verantwoorde manier stroom in te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *