energiezuinig leven

Energiezuiniger leven: hoe doe je dat?

Waar we juist steeds meer bewust raken van ons uitgavepatroon, ons (verkeerde) voedingspatroon en manier van denken, zijn we juist een stuk minder bewust van ons energieverbruik. Dat terwijl ook dit enorme gevolgen heeft voor onze portemmonee, welzijn en het milieu. We zijn continue druk met het vergelijken van energieleveranciers op bekende vergelijkingssites, zoals energievergelijker.nl. Maar wat nou als we juist ons energieverbruik onder de loep nemen? Is dat niet het grootste probleem van onze hoge energierekening? En wat is energiezuiniger leven eigenlijk? Sterker nog: hoe doe je dat?

Tips voor een energiezuinig leven

Als we kijken naar de aarde ziet het er volgens wetenschappers niet best uit. Onze fossiele grondstoffen raken steeds meer uitgeput en door de hoge CO2 uitstoot van de woningen tasten we het milieu steeds meer aan. Iedereen heeft de wens om zijn of haar voetafdruk achter te laten op de wereld. Als we de aarde willen behouden voor onze kinderen en (achter)kleinkinderen is het belangrijk dat we ons energieverbruik flink gaan aanpassen. Natuurlijk niet alleen voor het milieu, maar ook omdat het gewoon enorm veel in geld scheelt. De volgende tips kunnen jou op weg helpen naar een energiezuinig leven.

  • Bekijk manieren om zelf energie op te wekken. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende methodes om zelf energie op te wekken. Denk aan mini windmolens, zonnepanelen en zonneboilers. Let wel op: deze methodes vragen vaak om een flinke investering en de terugverdientijd kan erg lang zijn.
  • Ga slimmer om met de verlichting van je woning. Zorg dat je eerst alle lampen uitschakelt voordat je een ruimte verlaat. Als je dit gauw vergeet kan een tijdschakelaar of bewegingssensor een slimme manier zijn om alsnog energie te besparen. Daarnaast is het ook belangrijk om alle gloeilampen te vervangen voor spaar- en/of tl-lampen. Deze simpele dingen kunnen je op jaarbasis tientallen euro’s schelen.
  • Isoleer je woning om de stookkosten te verminderen. In een slecht geïsoleerd huis zal de energierekening ook een stuk hoger zijn. Dit komt omdat er volop gestookt wordt voor een aangename temperatuur in huis en deze warmte vervolgens verdwijnt in de buitenlucht. Bespaar je deze kosten en zorg voor een betere isolatie. Hiermee verhoog je tevens het wooncomfort!
  • Schaf energiezuinige apparaten aan. Grote elektronische apparaten, zoals de koelkast, vriezer, wasmachine en wasdroger, zijn enorme energieslurpers. Om het energieverbruik van deze apparaten zoveel mogelijk in toom te houden is het raadzaam om enkel apparaat met een hoog energielabel aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je energieverbruik mee zal vallen.

Bewust met energie omgaan als ondernemer

De grootste kostenpost voor veel bedrijven is hun enorme energieverbruik. Natuurlijk kun je de bovenstaande tips ook doorvoeren in het bedrijfsleven, maar het is vaak een stuk moeilijker om te controleren of al je werknemers zich hier aan houden. Er zijn gelukkig ook andere manieren om je energierekening omlaag te krijgen. Zo kun je de mensen van https://www.verlaagjemaandlasten.nl/energie-vergelijken-zakelijk gebruiken als tussenpersoon om zo de laagste energiedeal binnen te slepen. Dit kan je op jaarbasis honderden euro’s schelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *