Hoeveel energie verbruikt een computer

Hoeveel energie verbruikt een computer

Het is sterk afhankelijk van wat voor soort computer men gebruikt. Zo verbruikt een ouderwetse beeldschermen meer energie als moderne energie zuinige dunne beeldschermen. Rand apparatuur zoals een printer of speaker set verbruiken ook energie.

Het energieverbruik van computers is makkelijk omlaag te krijgen. Koop een zuinige computer en gebruik uw computer energie bewust. In een gemiddeld huishouden komt ongeveer tien procent van het totale elektriciteitsverbruik voor rekening van de computer en de bijbehorende randapparatuur, zoals printers, routers, modems, scanners, luidsprekers, externe harde schrijven en webcams. Laptops verbruiken minder energie dan desktop computers. Een gemiddelde desktop computer met LCD monitor verbruikt jaarlijks ongeveer 230 kWh. Laptops zijn de helft zuiniger.

Een krachtige computer verbruikt namelijk meer energie dan een eenvoudig systeem. Voor tekstverwerken, surfen en e-mailen volstaat een eenvoudige computer. Voor videobewerking en gamen is een zwaarder computersysteem nodig, welke meer energie verbruikt. Een laptop verbruikt ongeveer de helft minder energie maar als men daar een externe monitor op aan zou sluiten dan wordt het energie verbruik verdubbeld.

Verbruik van een eenvoudige computer

Een eenvoudige computer welke wordt gebruikt voor taken zoals: internet, muziek, video bekijken en tekstverwerken verbruikt ongeveer 1500 kWh per jaar als deze 24 uur per dag aan staat. Het verbruik per uur is ongeveer 0,173 kWh, per dag 4 kWh, per week 29 kWh, per maand  125 kWh en per jaar 1500 kWh.

Indien de computer ongeveer 6 uur per dag wordt gebruikt is het verbruik ongeveer 380 kWh per jaar.

Naast de computer en de monitor verbruikt ook de randapparatuur energie. Per jaar is dat voor een printer, router, modem en een setje luidsprekers bij gemiddeld gebruik zo’n 95 kWh.

Wat kost het verbruik van een computer?

De kosten van het verbruik van een computer is afhankelijk van de prijs per KWh, op uw energie contract of jaar afrekening kunt u terugvinden wat u voor een KWh betaalt. Daarnaast is het verbruik ook afhankelijk van de computer zelf. Uitgaande van een gemiddelde prijs van 0,24 EURO per KWh maal het gemiidelde verbruik in KWh is de prijs die u betaalt.

Indien de computer:

  • 24 uur per dag aanstaat heeft deze een gemiddeld verbruik van 1500 kWh per jaar: 1500 X 0.24 = 360.00 EURO
  • 16 uur per dag aanstaat heeft deze een gemiddeld verbruik van 1000 kWh per jaar: 1000 X 0.24 = 240.00 EURO
  • 8 uur per dag aanstaat heeft deze een gemiddeld verbruik van 500 kWh per jaar: 500 X 0.24 = 120.00 EURO
  • 2 uur per dag aanstaat heeft deze een gemiddeld verbruik van 125 kWh per jaar: 125 X 0.24 = 30.00 EURO

Per uur is het gemiddelde verbruik van een computer ongeveer 62.5 KWh per jaar, bij een tarief van 0.24 EURO per KWh kost dit ongeveer 15.00 EURO per uur per dag op jaarbasis.

Wat kan ik doen om het energie verbruik van mijn computer te verlagen?

Koop een energie zuinige computer en monitor, let op de energie keurmerken het energielabel van de apparaten. Indien men geen geavanceerde computer nodig heeft om bijvoorbeeld te gamen dan kunt u er ook voor kiezen een eenvoudige computer zonder zware videokaart en processor te kopen. Verleng de levensduur en afschrijving van de computer door een computer te kopen welke men eenvoudig kan opwaarderen om zo de aankoop van een volgende computer uit te stellen. We kopen vaak een nieuwe computer om de oude te vervangen zonder dat de oude computer defect is.

Door energiebeheer in te stellen schakelt een computer die een tijdje niet gebruikt wordt automatisch over naar een energiebesparende stand. Hoe eerder de computer zichzelf in de energiebesparende stand zet, des te groter de energiebesparing is.

U kunt veel besparen wanneer u de computer bij werkonderbrekingen direct in de slaap- of sluimerstand zet. Bij energiebeheer is er altijd sprake van een bepaalde wachttijd, voordat de computer en de monitor naar een energiebesparende stand gaan.

Screensavers sparen geen energie. Ze kunnen het energieverbruik van de computer zelfs verhogen. Daarnaast kunnen ze verhinderen dat de computer overgaat naar een energiebesparende stand. Een screensaver was van oorsprong bedoeld om de monitor tegen het inbranden van een stilstaand beeld te beschermen. Dit was nodig bij oude CRT-schermen; bij de huidige computerschermen kan het beeld niet inbranden.

Gebruikt u de computer regelmatig om bestanden te downloaden en dvd’s en cd-roms te branden, dan is het handig om software te gebruiken die de computer na het downloaden of branden automatisch afsluit. Dit voorkomt dat de computer na het voltooien van zijn taak nog een tijd aanstaat.

Wat moet ik in ieder geval doen om energie te besparen op de computer

Koop eventueel een energie zuinige computer en schakel energie beheer in en gebruik in plaats van een screen saver de energie besparende functies en schakel de monitor in een slaap stand of uit.  Sluit alle kabels van de computer en rand apparatuur aan op een verlengsnoer met stekkerdoos en schakel deze helemaal uit na gebruik om sluip verbruik te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *