bevorder duurzaamheid

Wees uniek en bevorder duurzaamheid

Duurzaam ondernemen is een hot issue en veel bedrijven zijn tegenwoordig geïnteresseerd in duurzaam ondernemen. Volgens Bech Hansen van merkenbureau Venturethree en Jens Martin Skibsted van het ontwerpbureau Skibsted Ideation  is het echter ook belangrijk om uniek te blijven.

Volgens de bureaus is het volgen van normen die bedoeld zijn voor MVO (zoals ISO 26000) niet genoeg, zij denken dat bedrijven moeten proberen om creatief te zijn en verder te denken. Het volgen van standaarden die de hele industrie volgt zal je geen voorsprong bieden op je concurrenten.

Het begon in de amerikaanse productiecrisis

Het lijkt enigszins op de situatie die ontstond tijdens de Amerikaanse productiecrisis. Amerikaanse producenten volgden veelal standaarden zonder veel innovatie toe te passen, terwijl Japanse concurrenten juist wel creativiteit en verbeteringen toepasten. Zo worden bijvoorbeeld de hipste en meest geavanceerde technologische snufjes (zoals de iphone’s op I-pads) al in China gemaakt, en ook al staat er dat het in Californië ontworpen is, in realiteit komt het erop neer dat men in Azië een veel bredere scala aan productieprocessen en mogelijkheden kan aanbieden t.o.v. de conventioneel Westerse productielijnen.

In het geval van duurzaam ondernemen geldt dit net zo goed. Bedrijven moeten niet alleen zorgen dat ze aan de normen voldoen, maar ze moeten ook proberen om creatief te zijn en verbeteringen door te voeren.

Eigen en uniek ethische uitgangspunt

Een eigen en uniek ethisch uitgangspunt is volgens het de Hansen en Skibsted erg belangrijk. Ze merken op dat niet-uniek duurzaam ondernemen op lange termijn vaak averechts werkt en dat consumenten vaak niet tevreden zijn met bedrijven die voldoen aan de normen maar verder geen inspanning leveren om verbeteringen te maken.

Bedrijven moeten dus realiseren dat creativiteit en innovatie belangrijk zijn en proberen daadwerkelijk groen te ondernemen om een succesvol duurzaam beleid te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *