Zet uw thermostaat één graad lager. Dit verschil in temperatuur is zo klein dat u het nauwelijks merkt. Toch bespaart u zo zeven procent op het energieverbruik van verwarming. Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Zet de verwarming een uur voor het slapen gaan omlaag. Een geïsoleerd huis koelt geleidelijk af en door het alleen te verwarmen als dat nodig is bespaart u veel energie.Ventileer regelmatig de woning om de vochtige lucht te laten ontsnappen zodat er droge lucht naar binnen komt, ventileren verminderd het energie verbruik omdat droge lucht minder energie nodig heeft om te verwarmen.
Korter douchen
De douche is de grootste waterverbruiker in huis. Gemiddeld douchen we bijna acht minuten per douchebeurt. Door twee minuten korter te douchen bespaart u elk jaar 9.400 liter warm water. U bespaart niet alleen water, maar ook gas om het water te verwarmen.
Waterbesparende douchekop
Vervang de gewone douchekop door een spaardouche, die minder water doorlaat. Per douchebeurt, scheelt dit gemiddeld 14 liter warm water. Toch douchet u even comfortabel als onder een gewone douchekop. Een spaardouche is meestal goed te combineren met een badgeiser, boiler of combiketel. Kies wel een type dat bij uw toestel past.
Voorkom stand-by
Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als u het apparaat niet gebruikt of het apparaat ‘uit’ lijkt te staan. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks zo’n 400 kWh: dat is twaalf procent van het stroomverbruik. Laat tv, computer en andere apparatuur niet stand-by staan, maar zet ze echt uit. Hierdoor voorkomt u sluipverbruik. Als u deze apparatuur op een stekkerdoos met schakelaar aansluit, kunt u ze met één druk op de knop uit zetten.
Straal de warmte van radiatoren naar binnen
Radiatoren zijn vaak geplaatst voor buitenmuren of ramen, waardoor een deel van de afgegeven warmte weg lekt. Door radiatorfolie op de muur achter de verwarming of op de achterkant van de verwarming te plakken straalt deze warmte terug de kamer in. De materiaalkosten zijn binnen een jaar terugverdiend.
Ook schoon wassen op een lage temperatuur
De meeste (af)wasmiddelen werken tegenwoordig ook goed bij een lagere temperatuur. Door op zo’n laag mogelijke temperatuur te wassen, bespaart u veel energie. De meeste was is slechts licht vervuild, en wordt al goed schoon bij wassen op dertig graden of lager. Ook de vaatwasser kunt u op een lagere temperatuur zetten, 50 – 55 graden.
Droog zonder droger
Hang uw was met droog weer buiten. Wasdrogers zijn handig, maar staan ook bekend om hun grote energieverbruik. Door de was niet altijd machinaal te drogen bespaart u veel energie.
Zuinige apparaten zijn beter
Heef u een nieuwe (af)wasmachine, koelkast, vriezer of droger nodig? Koop apparaten met hetenergielabel A of A++ en bespaar op het stroomverbruik.
Weg met die oude koelkast
Oude koelkasten zijn energie vreters. Gebruik deze daarom niet als tweede koelkast, maar doe hem de deur uit. Breng de oude koelkast naar de milieustraat van de gemeente. Dit geeft de garantie dat de schadelijke stoffen op de juiste manier verwijderd worden en zoveel mogelijk materialen hergebruikt worden.
Zuinig met verlichting
Vervang uw gloeilampen door energiezuinige lampen. Spaar-, led- en tl-lampen belasten het milieu het minst, omdat ze relatief weinig elektriciteit gebruiken. Een gemiddeld huishouden kan twintig gloeilampen vervangen en zo 310 kWh per jaar besparen.
Besparen op de computer
Gebruik een laptop, deze is gemiddeld meer dan de helft zuiniger dan een desktop. Bij gemiddeld gebruik scheelt het de helft in elektriciteitsverbruik. De computer en de randapparatuur gebruiken ook stroom als ze uitstaan. Dit sluipverbruik gaat u tegen door de apparatuur op een stekkerdoos met schakelaar aan te sluiten en deze na gebruik uit te schakelen.
Isoleer en maak gebruik van hoog rendement
U kunt de vloer, gevel en het dak isoleren en kiezen voor isolerend glas. Het isoleren van de gevel levert een behoorlijke energiebesparing op. Bovendien woont u prettiger: buitenmuren voelen minder koud aan en u heeft minder geluidsoverlast. Dakisolatie levert een grote besparing op. Dubbel glas isoleert veel beter dan enkel glas. Doordat het de warmte vasthoudt, verbetert uw wooncomfort. Door de besparing op uw stookkosten, verdient deze investering zichzelf terug. Het isoleren van de vloer of kruipruimte is meestal niet ingrijpend maar wel effectief. Behalve energiebesparing, levert vloerisolatie u ook een comfortabeler huis op, door een gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis. Vervang uw oude cv-ketel door een hr-combiketel. Kies voor hr-ventilatie. Dit ventilatiesysteem is uitgerust met een warmte-terugwinsysteem. De warmte uit afgevoerde lucht wordt gebruikt om de buitenlucht op te warmen, voordat deze in huis verspreid wordt.
Alternatieve en duurzame energie
Maak slim gebruik van alternatieve energie zonlicht door zonnepanelen te nemen. Stroom uit zonlicht is duurzaam: bij de productie van elektriciteit komen geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrij. Zonnepanelen gaan bovendien minimaal 25 jaar mee. Neem een zonneboiler en bespaar bijna de helft van de energiekosten voor warm water ten opzichte van een hr-ketel. Diverse gemeenten geven subsidies voor duurzame oplossingen en het terugleveren van zelf opgewekte energie aan het net.