Energie besparen in de keuken en tijdens het koken

Energie besparen in de keuken en tijdens het koken

Ontdooi op tijd uw vriezer. Ontdooi de vriezer als zich ijs heeft afgezet. Controleer ook de temperatuur: -18 ºC is een juiste bewaartemperatuur.
Plaats uw koelkast op een koele plaats Dus niet te dicht bij verwarming en fornuis of in de zon. Bij te hoge omgevingswarmte slaat hij vaker aan, wat tot 50% meer stroom kost. Borstel ook de condensor aan de achterzijde regelmatig schoon en houdt deze min. 10 cm van de muur af. Als de warmte die uw koelkast afgeeft makkelijk weg kan, verbruikt deze minder energie.

Doe de deksel op de pan, hierdoor kookt alles sneller en bespaart u 10% op de energiekosten voor koken. Zorg dat uw pan goed op de warmtebron past. Bij elektrische en keramische fornuizen scheelt dit al gauw 10 tot 20 kWh per jaar, doordat er minder warmte verloren gaat.

Maak gebruik van een Wok

Kook vaker in een wok, door groente te wokken of te stomen in plaats van te koken, bespaart u 5 tot 6 m3 gas per jaar.

Bewaar koffie in een thermoskan. Moderne koffiezetapparaten werken energie zuiniger dan oudere modellen. Laat uw apparaat niet aanstaan wanneer de koffie klaar is. In een thermoskan blijft uw koffie langer warm en geurig dan in de koffiepot.

Zorg dat de koelkast goed sluit

Zorg dat de koelkast deur goed sluit. Een slecht sluitende koelkast deur ‘lekt’ energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.

Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt namelijk gebruikt voor de koeling, zodat uw koelkast minder stroom nodig heeft om op temperatuur te blijven.

Breng een doorstroombegrenzer aan op uw kranen. Dat is een eenvoudig plaatje in de uitstroomopening van de kraan.

Bron: https://www.huisinspiratie.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *