Het bedrijfsleven moet verduurzamen. Des te vaker steunen gemeenten, provincies en de overheid projecten waarin ondernemers aangespoord worden om hun bedrijf milieuvriendelijker te laten opereren. Maar hoe weet je nu hoeveel energie jouw bedrijf daadwerkelijk gebruikt? Hoe weet je op welke vlakken winst te behalen valt, en op welke manier? Een energiescan geeft je al die antwoorden.
Zo verloopt een energiescan
Na het aanvragen van een energiescan komt er een energie expert langs bij je bedrijfspand. Deze inspecteert de huidige situatie en doet op basis van zijn bevindingen aanbevelingen waarmee je kunt besparen op je energieverbruik. Het kan gaan om adviezen over isolatie en duurzame vormen van energie, maar ook om bijvoorbeeld het efficiënt verwarmen van een ruimte. Deze aanbevelingen zijn altijd op maat gemaakt voor jouw situatie. De adviseur kan je ook direct een indicatie geven van de kosten die je kunt besparen, wat het verduurzamen je ongeveer zal kosten en kan je tevens informeren over subsidies en regelingen.
Welke adviezen kun je verwachten?
Na afloop van de energiescan ontvang je een rapport waarin alle bevindingen, adviezen en tips in beschreven staan. Je kunt bijvoorbeeld de volgende onderwerpen verwachten:
- Bevindingen over de huidige situatie, zoals isolatie, verwarming en airconditioning
- Opsomming van apparaten en objecten die veel energie gebruiken of (nog) niet zo duurzaam mogelijk zijn, zoals gebruik van gloeilampen en de aanwezigheid van elektrische apparaten met een slecht energielabel
- Advies over mogelijke aanpassingen en de impact daarvan op je energierekening
- Tips om je CO2 uitstoot te verminderen
- Informatie over verduurzaming van je bedrijfspand
- Informatie over subsidies, premies, regelingen en fiscale voordelen
- Overzicht van de kosten en de opbrengsten van verduurzaming
Subsidies voor het verduurzamen van een bedrijfspand
Naar aanleiding van een energiescan en het bijbehorende advies kan je er als ondernemer voor kiezen om deze adviezen op te volgen. Om verduurzaming in het bedrijfsleven te stimuleren zijn er enkele subsidies en fiscale voordelen beschikbaar. Zo zijn er investeringssubsidies die vaak enkele duizenden euro’s bedragen voor het plaatsen van een groene boiler of warmtepomp.
De Stimulering Duurzame Energieproductie kun je aanvragen als je duurzame energie gaan produceren uit herbruikbare bronnen, zoals geothermie, water, wind en zonne-energie. Deze regeling wordt berekend op de hoeveelheid CO2 vermindering die de nieuwe investeringen gaan opbrengen. Vaak blijkt er uit energiescans dat er in het bedrijfsleven nog te weinig gebruik gemaakt wordt van groene energie uit zonnepanelen, windmolens en biomassaketels, terwijl hierin investeren door de vele regelingen en subsidies dus juist niet duur hoeft te zijn.
Investeer in de toekomst
Met een energiescan weet je direct waar je nu staat qua energieverbruik en dankzij het bijbehorende advies ben je op de hoogte van de maatregelen die je kunt nemen ter verduurzaming van je bedrijfspand. Ook benieuwd naar de prestaties van jouw bedrijf? En ben je klaar voor de toekomst? Overweeg dan eens een energiescan, uitgevoerd door een energiespecialist!