Een korte introductie van Usenet

Een korte introductie van Usenet

Usenet, de voorloper van het internet. Alhoewel veel mensen schijnen te denken dat het juist een nieuwkomer is. Aangezien het voor veel mensen eigenlijk nog niet echt duidelijk is wat het Usenet is of wat je er precies mee kunt, geven we in deze blog een korte eerste introductie. Er is een hele hoop mogelijk met Usenet dus we willen deze informatie je niet langer onthouden. Lees snel verder en leer wat Usenet voor jou zou kunnen betekenen!

Wat is Usenet?

Usenet is eigenlijk een aparte server bestaande uit nieuwsgroepen, waarop fanatieke groepen met elkaar discussiëren over alle mogelijk denkbare onderwerpen. Deze nieuwsgroepen kun je zien als verschillende fora. Naast de discussies die gevoerd worden, delen mensen bestanden en informatie op het Usenet die je daarvandaan weer kunt downloaden. Het Usenet is een netwerk van ontzettend veel verschillende computers en servers die samenwerken over de hele wereld. Het creëert hierdoor een onbreekbare ketting. We noemen dit ook wel een peer-to-peer systeem. Wanneer één computer of server uitvalt neemt een ander het gelijk over. Hierdoor komen storingen eigenlijk nooit voor en zal de verbinding nooit verbroken worden.

Hoe werk je binnen usenet?

Voor velen is de voornaamste reden om Usenet te gebruiken het uitwisselen van bestanden en informatie. Via Usenet is het namelijk erg gemakkelijk om vele verschillende bestanden te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan films, boeken en muziek. Het enige wat je nodig hebt voordat je Usenet kunt gebruiken is een abonnement bij een Usenetprovider. Deze abonnementen beginnen al bij prijzen van onder de twee euro per maand. Toegang tot het Usenet hoeft dus absoluut niet duur te zijn.

Hoe start ik met Usenet gebruiken?

Je start dus met het vinden van een fijne Usenet provider en kiest daar een abonnement naar jouw wens. Je hebt verschillende aanbieders, één daarvan is bijvoorbeeld ViperNews. Zij bieden veel verschillende abonnementen zodat je een goede keuze voor jouw persoonlijke gebruik kan maken. Je abonnement bepaalt bijvoorbeeld hoeveel verbindingen je aan kunt gaan en de snelheid waarmee je bestanden kunt downloaden. Nadat je een Usenet abonnement hebt afgesloten kies je een Usenet Client. Deze Usenet Client gebruik je om de bestanden te downloaden. Heb je beide geregeld en is je Usenet Client geïnstalleerd? Dan heb je toegang tot Usenet en kun je op zoek gaan naar groepen die jouw interesse wekken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *