Minder energie winter

Energie besparen in de winter

We hebben de eerste koude dagen alweer achter de rug, het wordt sneller donker, we halen de winterjassen weer uit de kast en de gezelligheid in huis stijgt met de komst van kaarsjes en plaids. Kortom: het wordt weer winter! De winter kent talloze voordelen voor het gezinsleven, maar beschikt over één groot nadeel: we gaan weer meer stoken en het wordt daardoor steeds lastiger om ook daadwerkelijk energie te besparen. Energie besparen in de winter, is dat eigenlijk wel mogelijk?

Houd de thermostaat goed in de gaten

De beste tip die we je kunnen geven is om de thermostaat zorgvuldig in de gaten te houden. Veel mensen maken de fout om hun thermostaat direct op standje ‘grillen’ te draaien of om deze al in september aan te zetten. Het nadeel hiervan is dat je meer stookt dan ook daadwerkelijk nodig is. Uit recent onderzoek blijkt dat een temperatuur tussen de 19 en 21 graden perfect is voor in huis. Alles daaronder of daarboven is niet nodig. Met deze regel in je achterhoofd kan je zelf bepalen of je rond dit gemiddelde blijft zitten. De meeste mensen kunnen zeker wel één graad zakken met hun thermostaat. Op dat moment zal je het verschil niet echt merken, maar deze zie je wel degelijk terug op de afrekening van je energiekosten.

thermostaat

Maak gebruik van ‘warme’ woonaccessoires

Woonaccessoires kunnen niet alleen de uitstraling van je woning positief beïnvloeden, maar beschikken ook over verwarmende karaktereigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan plaids, deze kunnen zowel decoratief als praktisch werk leveren. In de zomer drapeer je de plaid over de bank als deco-item en in de winter gebruik je hem om lekker onder weg te kruipen. Dit geldt ook voor het gebruik van kaarsjes, deze zijn niet alleen heel gezellig, maar kunnen ook nog eens heel praktisch zijn in de winter. Natuurlijk zullen kaarsjes nooit een gehele woning verwarming, dan zal je ongelooflijk veel kaarsjes moeten plaatsen. Wel kunnen ze zeker een aandeel leveren in de hoogte van de gevoelstemperatuur in huis.

Zoek naar alternatieve verlichting

Verlichting mag uiteraard niet ontbreken in huis en zeker niet als het gaat om de winter. Het is niet gek als het om half 7 al pikkedonker is. Je kunt uiteraard niet vanaf die tijd al onder de wol kruipen of in het donker blijven zitten. De verlichting aanzetten is dan ook zo gedaan, maar dat kost wel extra energie. Hoe los je dit dan op? Allereerst is het belangrijk om kritisch naar de lampen te kijken. Maak je al gebruik van energiezuinige lampen of is hier wat aan te veranderen? Als je er al alles aan gedaan hebt om energie te besparen door middel van de verlichting, kan het lastig zijn om dit naar een hoger niveau te tillen. Toch is ook dit mogelijk als je een beetje creatief blijft denken. Zo kan je in plaats van verlichting ook een keer kaarsjes gebruiken voor praktische- en sfeerverlichting. Niet alleen ontzettend gezellig en warm, maar ook nog eens energiezuinig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *