zakelijke energie afsluiten

Zakelijke energie afsluiten, dit moet je weten!

Als ondernemer heb je onwijs veel aan je hoofd. De hoogte van je energierekening is dan ook wel het laatste waar je tijd in wilt steken. Toch is ook dit ontzettend belangrijk. De hoogte van je energierekening kan grote invloed hebben op de totale winst van jouw bedrijf. Eens in de zoveel tijd word je gebeld door een energiemaatschappij met leuke aanbiedingen en acties. Zakelijke energie hoor je vaak terug in het reclameverhaaltje. Terwijl je weer de zoveelste man afwimpelt, bedenk je plotseling dat er misschien ook wel een kern van waarheid in kan zitten. Wat als zakelijke energie echt een stuk voordeliger is? En hoe zit het met de aftrekbare kosten? Wij onderzochten alles wat je moet weten over het afsluiten van zakelijke energie.

Is zakelijke energie goedkoper dan particuliere energie?

De energierekening is altijd een flinke kostenpost, dat geldt zowel thuis als op kantoor. De voornaamste reden om voor zakelijke energie te kiezen, is om geld te besparen. Maar is zakelijke energie ook echt goedkoper dan particuliere energie of scheelt dit eigenlijk bar weinig? Over het algemeen kunnen we stellen dat ondernemers die veel energie afnemen, in combinatie met een vast contract, goedkoper uit zijn met een zakelijk energiecontract. Als beginnend ZZP’er is het afsluiten van zakelijke energie vaak geen goed idee. Je verbruikt weinig extra energie voor je bedrijfje en zal uiteindelijk misschien nog duurder uit zijn dan bij particuliere energie. Als grootverbruiker is het echter zeker een aanrader, omdat zakelijke energie aansluit op jouw stroomverbruik. Iets wat particuliere energie niet kan.

zakelijke energie

Hoeveel kosten zijn aftrekbaar van de belasting?

Zakelijke energie afsluiten is enkel aantrekkelijk als er ook een fiscaal voordeel bestaat. Overleg met je boekhouder of accountant wat de slimste optie is. In sommige gevallen zijn meer dan de helft van de kosten aftrekbaar, waardoor je maar heel weinig hoeft te betalen aan je energierekening. Dit onderwerp blijft echter continue onder debat staan en elk jaar weer verandert de uitkomst. Het is dan ook belangrijk om een professional onderzoek te laten doen naar jouw mogelijkheden. Zo vergroot je de kans op een fiscaal voordeel en kom je niet voor nare financiële verrassingen te staan.

Ga geen appels met peren vergelijken

Veel beginnende ondernemers vallen voor de tarieven die zakelijke energiemaatschappijen bieden. Bedenk echter wel dat deze tarieven meestal zonder 21% BTW worden weergegeven. Vaak is het verschil dan ook helemaal niet zo groot of ben je juist duurder uit als je voor zakelijke energie kiest. Je kunt dit probleem voorkomen door gebruik te maken van zakelijke energie vergelijken. Dit is een handige vergelijkingstool die op basis van jouw energieverbruik, zoekt naar de voordeligste optie. Zo zie je gemakkelijk in één oogopslag wat de beste keus is en kan je vervolgens met die informatie naar je boekhouder stappen.

In veel van de gevallen ben je daadwerkelijk goedkoper uit met een zakelijk energiecontract. Spreek echter niet gelijk je goedkeuring uit als je een energiemaatschappij aan de lijn hebt, maar vergelijk eerst de verschillende opties. Zo weet je zeker dat je kiest voor de voordeligste energiemaatschappij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *