Waarom warmtepompen de wereld veroveren (3 redenen)

Waarom warmtepompen de wereld veroveren (3 redenen)

De wereld gaat aan de warmtepomp. In Nederland kende de warmtepompverkoop in 2018 met 31.000 verkochte exemplaren een ruime verdubbeling ten opzichte van 2016. Ook elders in Europa wint de warmtepomp aan populariteit. Al vier jaar op rij laat het duurzame verwarmingssysteem dubbele groeicijfers zien. Wat debet is aan deze ontwikkeling? We zetten de 3 belangrijkste redenen voor je op een rij.

1. Duurzaam investeren = een hogere woningwaarde

Sinds de aanvang van dit decennium hebben warmtepompsystemen op het gebied van efficiëntie en energiezuinigheid grote stappen gezet. Sommige typen zijn in staat voor elke verbruikte kWh aan elektriciteit het zesvoudige aan warmte-energie terug te leveren.

Buiten het feit dat je met een efficiëntere energievoorziening flink bespaart op je energienota, investeer je met de plaatsing van een warmtepomp eveneens in het energielabel van je woning. Een warmtepompsysteem draagt in de praktijk al snel bij aan een verbetering van 1 tot 2 labelstappen. Zodoende stijgt de waarde van je woning, zonder dat je maandlasten stijgen.

2. Zelfvoorziendender, dus onafhankelijker

Een andere reden om voor een warmtepomp te kiezen: gasvrij wonen wordt steeds lucratiever. Al jaren op rij stijgen de gasprijzen. Het heeft er alle schijn van dat deze trend zich ook de komende jaren voortzet.

Zo heeft de Nederlandse overheid onlangs de energiebelasting op gas verhoogd, welke uiteindelijk resultaat in een belastingverhoging van 10 cent per m3 gas in 2026. De prijs voor elektriciteit wordt in diezelfde periode juist met 5 cent per kWh verlaagd.

Zelfvoorziendender worden

Doordat de overheid tegelijkertijd bezig is aan een versnelde afbouw van de Groningse gaswinning, wordt Nederland voor zijn gasbehoefte afhankelijker van buitenlands gas. Dit heeft, vanzelfsprekend, aanzienlijke impact op de hoogte van de gastarieven.

Met een elektrische warmtepomp reken je af met hoge gasprijzen. Zo ben je niet meer vatbaar voor grillen uit de gasmarkt.

3. Een lagere ecologische voetafdruk

Elektrische warmtepompen verwarmen de woning met energiebronnen uit de buitenomgeving, variërend van omgevingslucht, grondwater en bodemwarmte. Dit heeft uiteraard een positieve weerslag op de CO2-uitstoot. Eerder becijferde Milieu Centraal dat een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp op basis van lucht circa 700 kilo minder CO2 uitstoot dan eenzelfde woning welke gebruikmaakt van een HR-ketel op gas.

Door zelf de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp op te wekken, of groene stroom af te nemen bij een duurzame elektriciteitsaanbieder, kun je zelfs volledig CO2-neutraal wonen.

Comfortabel én duurzaam wonen

Waarom warmtepompen de wereld veroveren? Je bespaart op je energiekosten, je investeert in de waarde van je woning én je bent niet meer afhankelijk van grillen uit de gasmarkt.

En dit alles zonder in te boeten op comfort. Wist je dat de warmtepompsystemen van Gasvrij zelfs volledig geruisloos zijn?

Voor meer informatie: www.gasvrij.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *