Besparen op verlichting zonder de sfeer te verliezen!

Besparen op verlichting zonder de sfeer te verliezen!

Elektriciteit speelt een zeer belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Het hart van alle elektrische voorzieningen in huis is in de meterkast te vinden. Met een groepenkast van superflink weet je zeker dat je van een optimale elektriciteitsvoorziening kunt genieten. Maar wat betekent dit voor de energierekening? Steeds meer Nederlanders willen immers duurzaam leven. Energie besparen is anno 2019 nog nooit zo belangrijk geweest.

Toch hebben veel mensen bij energie besparen nog steeds het idee dat ze direct in het donker moeten leven en de verwarming nooit meer aan mag. Gelukkig is niets minder waar. Je kunt zowel energie besparen als genieten van een hoger wooncomfort. Wel is het belangrijk om ieder aspect in huis grondig te bestuderen. Is de elektriciteitsvoorziening goed geregeld? Zijn er kleine dingen die in huis aangepast kunnen worden om zo voor een lagere energierekening te zorgen? Slimmer met de verlichting in huis omgaan is veruit de eenvoudigste manier om meer energie te besparen. Maar hoe voorkomt men dan dat er sfeer verloren gaat? Dat lees je in dit artikel!

Klein met een groots effect!

Op de verlichting in huis besparen is geen eenvoudige opgave. Gelukkig hoeft men niet direct aan ingrijpende oplossingen te denken. Het zijn vaak juist de kleine dingen die het doen. Wij zetten een aantal kleine aanpassingen op een rijtje:

  • Kies voor lichte muren in de woonkamer. Dit is de ruimte waar de meeste lampen worden gebruikt. Het natuurlijke lichtval zal op de muren weerkaatsen waardoor men uiteindelijk minder lampen nodig heeft. Dit leidt al snel tot een fikse besparing op de energierekening.
  • Investeer in sfeerverlichting zoals kaarsjes en waxinelichtjes. Hierdoor creëer je niet alleen een gezellige sfeer als de avond valt, maar ben je ook minder snel genoodzaakt om de lampen aan te zetten. Als je kiest voor een prachtige eyecatcher van maakjeeigensfeer, geniet je direct van een geweldige sfeermaker in huis én bespaar je flink op de energiekosten.
  • Zijn er nog halogeen- of gloeilampen in huis te vinden? Vervang deze dan voor energiezuinige led- en spaarlampen. Deze verbruiken tot maar liefst 4 keer minder stroom en ze beschikken ook nog eens over een zeer lange levensduur. Hierdoor bespaart men niet alleen op de energierekening, maar ook op de aanschafkosten!
  • Laat de zon eens wat vaker binnen! Voorkom dat de ramen door grote voorwerpen geblokkeerd worden en zet de gordijnen open. Dit helpt niet alleen om meer licht en sfeer in huis te halen, maar zal ook nog eens de kamers verwarmen. Dat betekent dus zowel minder licht als stookkosten.

zon eens wat vaker binnen

Tuinverlichting

Tuinverlichting is van essentieel belang voor de sfeer en functionaliteit van de tuin. Toch kan hier ook flink op bespaard worden. Overweeg daarom eens de aanschaf van tuinlampen op zonne-energie. Deze zijn niet alleen voordelig in gebruik, maar kunnen ook nog eens eenvoudig bij vrijwel iedere winkel worden aangeschaft. Daarnaast hoeft ook de groepenkast niet meer verder uitgebreid te worden, omdat er van minder elektriciteit in de tuin gebruik wordt gemaakt. Het is ook mogelijk om een tuinlamp met bewegingssensor te kopen. Hierbij schakelt de lamp enkel aan als het nodig is. Zo bespaar je eenvoudig een hoop energie.tuinlamp zonne-energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *