6 duurzame tips om je huis warm te houden in de winter

6 duurzame tips om je huis warm te houden in de winter

In de winter wordt het kouder buiten, daarom blijven we vaker binnen om warm te blijven. Dit is direct merkbaar aan de energierekening die omhoog vliegt. Dat is niet duurzaam, het is wel duur! Met deze zes tips om je huis warm te houden doe je het milieu én jezelf een plezier.

1. Denk aan isolatie buiten

Door de buitenschil te isoleren houd je kou buiten en warmte binnen. En in de zomer precies andersom. Zorg dat de buitenschil in orde is zonder scheuren of schade aan de gevel. Daar kan water doorheen sijpelen tot in de woning. Wanneer het gaat vriezen zal water in en tussen de stenen voor nog meer schade zorgen. Controleer of de spouwmuurisolatie in orde is, die zal na verloop van tijd in kwaliteit terugnemen. Er zijn diverse methoden om gevelrenovatie op een duurzame wijze uit te voeren, evenals natuurlijke materialen om de spouwmuur op te vullen. Informeer bij de gevelrenovatie specialist naar de mogelijkheden.

2. Denk aan isolatie binnen

Nu de buitenschil is aangepakt gaan we binnen verder met isoleren. Wordt de zolder of kelder gebruikt als opslagruimte en niet als leefruimte? Dan is het een goed idee om bijvoorbeeld zoldervloerisolatie aan te brengen. Warmte stijgt op, naast de gevel gaat de meeste warmte verloren via het dak. Door isolatieplaten op de zoldervloer te leggen hoef je minder kubieke meters in huis te verwarmen, er zijn platen verkrijgbaar die te belopen zijn zodat de zolder gewoon gebruikt kan worden. In de kelder en de fundering moet je vooral rekening houden met optrekkend vocht. Door gaten te boren en deze op te vullen met een speciale vloeistof kun je een barrière plaatsen tussen de koude bodem en de warme woning.Denk aan isolatie binnen

3. Plaats gemotoriseerde raamdecoratie

Ook via de vensters gaat veel warmte verloren, met HR++ of HR+++ glas kun je al veel energie besparen, met een elektrisch rolgordijn of andere soorten PoweredBlinds ofwel gemotoriseerde raamdecoratie zoals plissé gordijnen kun je een extra isolatielaag plaatsen die ook nog een decoratieve functie heeft. Het voordeel van een elektrisch rolgordijn is de bediening op afstand, zelfs buiten de woning via een smartphone app. Je kunt openen en sluiten ook automatiseren op tijd, licht of zelfs de temperatuur wanneer je het systeem koppelt aan een smart home systeem. Plissé gordijnen hebben van zichzelf al een isolerende waarde omdat er door de ruitvorm luchtkussentjes gevormd worden die de vensters isoleren.

4. Installeer een slimme thermostaat

Als we toch aan de slag gaan met smart home apparatuur mogen we de slimme thermostaat zeker niet vergeten. Die zorgt voor een aangename temperatuur in huis op ieder moment van de dag, en reguleert de warmte wanneer je niet thuis bent. Dankzij een zelflerend systeem hoef je op termijn nooit meer de temperatuur handmatig in te stellen, je ziet gewoon in de app hoeveel energie je bespaart! Mensen zijn namelijk helemaal niet zo goed in temperatuurregulatie omdat we te laat reageren of de thermostaat te ver omhoog schroeven. Een slimme thermostaat kan nauwkeurig voorspellen en berekenen hoe je energie kunt besparen met behoud van het wooncomfort.

5. Zorg voor voldoende ventilatie

Je bent wellicht geneigd om alles dicht te plakken wanneer het kouder wordt, toch is dat niet verstandig. Want lucht moet door de woning kunnen stromen voor een gezond leefklimaat. Te droge of juist te vochtige lucht kan de woning schade toebrengen zoals schimmelvorming en andere problemen door stilstaande lucht. Open na het douchen het raampje of zet de deur een tijdje open om condensatie te laten verdampen. Ga na welk type ventilatie er in de woning is, waar de ventilatiekanalen lopen en welke mogelijkheden er zijn. Informeer eventueel bij een ventilatie specialist naar de beste aanpak.

6. Houd elkaar in de gaten!

Als laatste wijzen we op het belang van alle personen in het huishouden. Als je een vrijgezel bent moet je zelf alle verantwoordelijkheid nemen, met meer gezinsleden wordt de uitdaging ook steeds groter. Laat deuren niet onnodig lang open staan, maak afspraken over de tijden dat er gelucht moet worden en help een handje wanneer iemand even vergeet om de deur in de hal te sluiten. Breng samen wat meer tijd door in de huiskamer. Dat is niet alleen gezellig, je hoeft ook minder te stoken in de rest van de woning (er zijn ook slimme thermostaat knoppen!). Maak gebruik van een energie bespaar app en maak er een spel van. Wie kan de meest duurzame oplossing bedenken en wat levert het op? Zo ‘gamify’ je energiebesparing.

Deze winter zit je er warmpjes bij met duurzame oplossingen om je huis warm te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *