Een beter milieu begint bij jezelf: het zijn de kleine dingen die het doen!

Vroeger was er weinig te vinden over duurzaam leven. Het consumptiegedrag nam alleen maar toe. We wilden steeds meer en beter. Hierdoor hebben we onze grondstoffen uitgeput en het milieu onherstelbaar beschadigd. We dachten niet aan later, we dachten aan het nu. Inmiddels zijn we keihard met onze neus op de feiten gedrukt. Het moet anders! Ons gedrag heeft veel veranderd voor de toekomst van de komende generaties. Zijn wij bereid om risico’s te nemen als dit betekent dat onze kinderen en (klein)kinderen hier later mee te stellen krijgen? Het antwoord is steevast ‘nee’.

Het bewustwordingsproces is de eerste stap naar verandering. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Denk vooral niet dat één iemand geen verschil kan uitmaken. Juist die ene persoon kan anderen motiveren om hetzelfde te doen. Hoe meer mensen bewust worden van de noodzaak om ons milieu te sparen, hoe beter het resultaat uiteindelijk zal zijn. Dit betekent overigens echt niet dat je je gehele levensstijl moet aanpassen. Het zijn al de kleine dingen die verschil maken. In dit artikel geven we enkele tips die een grote impact kunnen hebben op ons milieu.

Kies voor een refurbished smartphone

Waar zouden we zijn zonder onze geliefde smartphone? Vrijwel iedere Nederlander beschikt over een smartphone. Toch zien we nog maar heel weinig duurzaamheidskeurmerken als het gaat om elektronica. Ontzettend zonde natuurlijk, want dit zijn juist producten die veelvuldig worden aangeschaft. Wanneer je denkt aan het milieu en een nieuwe smartphone nodig hebt, zijn de keuzes dan ook beperkt.

De oplossing is de aanschaf van een refurbished smartphone. Refurbishen betekent vrij vertaald: ‘renoveren of in een nieuw jasje steken’, dit zijn dus smartphones die al eerder zijn gebruikt en terug naar fabrieksinstellingen zijn gezet. Bedenk wel dat je een refurbished iphone 6s nooit mag verwarren met een tweedehands telefoon. Vakmensen hebben heel wat uren gewerkt om de smartphone weer in nieuwstaat te krijgen. Afgezien van enkele krassen op het apparaat, is deze verder niet te onderscheiden van een nieuwe. Door smartphones te recyclen, wordt het milieu verdere uitputting bespaard.

refurbished iphone 6s

Haal groene energie in huis

Wist je dat er dagelijks grondstoffen uitgeput worden om jou van een warm huis te voorzien? Dit moet écht anders. Daarom is het ontzettend fijn dat er steeds meer groene energiemaatschappijen op de energiemarkt verschijnen. Deze halen energie uit natuurlijke grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan zonne- of windenergie. Door te kiezen voor een groene energiemaatschappij, kies je voor een betere toekomst. Daarnaast is het prijsverschil tussen grijze en groene stroom bijna niet meer te merken. Door subsidies van de overheid kunnen groene energiebedrijven de prijzen laag houden. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu, wat wil je nog meer?

Duurzaam leven begint bij de kleine dingen

Je hoeft geen nieuwe contracten af te sluiten of nieuwe apparaten aan te schaffen om een steentje bij te dragen aan het milieu. Je kunt ook duurzamer leven door te letten op de kleine dingen. Een kleine moeite met een groot resultaat. De volgende dingen kunnen al het verschil maken:

  • Gebruik zoveel mogelijk de fiets of doe aan carpoolen naar het werk.
  • Zet de verlichting tijdig uit en plaats tijdschakelaars op de buitenverlichting.
  • Douche minder lang, gebruik eventueel een douchewekkertje om jezelf aan de douchetijd te herinneren.
  • Zet de thermostaat standaard één graad lager, de ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *