cursus warmtepomp volgen

Cursus warmtepomp: een verstandige keuze?

Aardgas is definitief op retour. Ook op internationaal vlak zien we dat er gestreefd wordt naar schone energie. De Nederlandse regering is al enkele jaren druk bezig met het beperken van de aardgasproductie. Zelfvoorzienende middelen worden gestimuleerd door middel van subsidies en de verkoop van cv-ketels wordt vanaf 2020 stilgezet. Gasloos wonen is de toekomst van ons land. Nog steeds steken veel mensen de kop in het zand en wachten ze af tot ze echt niet anders meer kunnen dan hun bestaan op aardgas vaarwel te zeggen. Er zijn echter ook genoeg mensen die dit moment met beide handen aanpakken en naar alternatieven gaan zoeken. Voor W-installateurs is de toekomst onzeker. Zij moeten zich verder ontwikkelen en nieuwe cursussen volgen om zich staande te houden in de nieuwe markt. Een cursus warmtepomp is alvast de eerste stap in de goede richting. In dit artikel leggen we uit waarom!

uitleg warmtepomp

Nieuwe ontwikkelingen in de installatiebranche

De afgelopen jaren genoten W-installateurs van een relatief stabiele installatiebranche. We genieten al heel wat jaren van de vrijheid van een cv-ketel en in vrijwel alle Nederlandse woningen werd er gekookt op gas en werd de woning op dezelfde manier verwarmd. Door het verlangen van de burgers en de regering om gasloos wonen mogelijk te maken, zijn er heel wat nieuwe ontwikkelingen ontstaan in de installatiebranche. Veel van die ontwikkelingen zijn afkomstig van de koudetechniek. Warmtepompen worden voornamelijk ingezet om het gasloos bestaan mogelijk te maken. Deze worden ook wel gezien als omgekeerde koudesystemen. Zij onttrekken warmte uit een bron en variëren met de temperatuur dankzij een koudemiddel. De koudemiddelen die toegepast worden in warmtepompen (F-gassen) zijn voor veel installateurs onbekend. Hierdoor ontstaat de noodzaak om meer trainingen en cursussen aan te bieden, aangeboden om de ontwikkelingen in de installatiebranche te stimuleren.

Wat zijn F-gassen?

Ben jij een gediplomeerde W-installateur en heb je nog nooit gehoord van zogenoemde F-gassen? Geen paniek: je bent echt niet de enige! Koudetechniek is niet voor elke installateur bekend terrein. F-gassen klinken dan ook als een magisch en vreemd goedje. Toch is het belangrijk dat er zorgvuldig met deze stoffen wordt omgegaan. Om hier verantwoord mee om te gaan is het van groot belang dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Deze leer je tijdens een cursus over F-gassen.

f gassen

Wist je dat het wettelijk verplicht is om aan bepaalde eisen te voldoen als je met F-gassen gaat werken? Dit komt omdat de stoffen in het koudemiddel kunnen bijdragen aan een verhoging van het broeikaseffect, mits zij op een onjuiste manier vrij worden gelaten in de atmosfeer. Deze stoffen moeten dan ook altijd in het koelsysteem blijven, ze mogen nooit in de omgeving losgelaten worden. Dat vraagt om kennis en een stukje ervaring. Tijdens een warmtepomp cursus leer je meer over het gebruik van F-gassen en de wettelijke richtlijnen waar je aan moet voldoen. Je moet een diploma behalen voordat je mag werken met deze stoffen. Als je werkt met F-gassen zonder diploma, kan daar een fikse boete op komen te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *