energie besparen op de werkvloer

Energie besparen op de werkvloer

Het kan erg lastig zijn om binnen een groot bedrijf energie te besparen. Toch is het belangrijk om deze grote kostenpost omlaag te krijgen en zo meer te denken aan het milieu en je steentje bij te dragen aan het duurzame leven. Er zijn toch nog genoeg manieren om het energieverbruik omlaag te krijgen. Natuurlijk kan je ook energie aanbiedingen checken om zo de goedkoopste energiemaatschappij te vinden, maar jullie kunnen als bedrijf ook je steentje bijdragen. Sommige oplossingen zorgen wel eenmalig voor extra kosten, maar op langer termijn haal je je geld er dubbel en dwars uit. Het is wel aan te raden om naast de onderstaande tips ook je energieleverancier te vergelijken met andere maatschappijen. Soms zijn er energie aanbiedingen die erg interessant kunnen zijn voor het bedrijfsleven.

1.         Besparen op de verlichting

Het gebruik van verlichting is misschien wel de grootste kostenpost als het gaat om energieverbruik op de werkvloer. Vaak blijven er lampen onnodig aanstaan of worden er ruimtes verlicht die toch niet gebruikt worden. Een oplossing hiervoor is de aanschaf van een sensor, hierdoor wordt de verlichting alleen ingeschakeld als er beweging in de ruimte is. Als je geen gebruik wilt maken van een sensor, kan het uitschakelen van de lampen buiten kantoortijden een goede oplossing zijn. Soms is het niet mogelijk om alle verlichting uit te laten schakelen buiten de kantoortijden om, dit is echter wel aan te raden. Dit zorgt voor een aanzienlijk lager energieverbruik.

besparen op verlichting

2.         Doe zuinig aan met de verwarming en airconditioning

Net zoals bij jou in huis hebben de verwarming en airconditioning een groot aandeel in het totale energieverbruik. Als een ruimte erg koud is, kost het meer energie om deze te laten verwarmen. Het is dan ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat het bedrijfspand zo goed mogelijk geïsoleerd is, denk aan tochtstrips, het vullen van kieren en dubbel glas. Zorg ook dat de thermostaat op nachtstand staat buiten kantoortijden om. Als er in de zomer veel gebruik wordt gemaakt van de airconditioning is het belangrijk dat er goed gebruik wordt gemaakt van de zonwering en alle deuren en ramen dicht worden gehouden om de warmte buiten te houden.

 

3.         Let op de kleine dingen

Veel kleine dingen die we automatisch doen als we op het werk komen, kunnen stiekem voor meer energieverbruik zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het aanlaten van het koffiezetapparaat om warme koffie te houden. Je kan dit ook gemakkelijk in een thermostaat gieten. Ook als je je mobiele telefoon elke ochtend op de oplader legt, voordat je aan het werk gaat, is het belangrijk om de lader weer uit het stopcontact te halen. Soms ligt de telefoon de gehele dag aan het stopcontact en dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Let op: deze lader verbruikt ook stroom als je telefoon er niet aan hangt, verwijder hem dan ook altijd volledig. Dit geldt trouwens ook voor een printer, computerscherm, etc.

bedrijven energiebesparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *