Hoe zonwering je isolatie verbetert

De meeste mensen nemen zonwering om niet weg te smelten in huis in de warme zomermaanden. In de winter heeft zonwering echter ook een belangrijk rol: isoleren tegen de kou. Lees in dit artikel hoe je met zonwering geld gaat besparen.

Isolatie met zonwering

Wanneer je gaat isoleren zijn je ramen een belangrijk punt van aandacht. Er gaat bij dubbel glas gemiddeld 17% van de energie verloren via de ramen. Met HR+++ glas verlies je zo goed als geen energie meer via de ramen. Zie jij het niet zitten om het glas te vervangen, dan is zonwering een goede optie om energieverlies tegen te gaan. Zonwering is een eenvoudige manier van isoleren en ziet er nog leuk uit ook. Isolerende zonwering levert je de volgende voordelen op:

  • Je bespaart een hoop geld met een goede isolatie van je huis.  Uiteindelijk scheelt dit op jaarbasis tot wel 10% op je energierekening.
  • Verder zorgt binnenzonwering ervoor dat je stookkosten in de winter dalen tot wel 18%. Hierbij is het wel belangrijk dat je de zonwering zo dicht mogelijk tegen het raam plaatst. Ook mag het de verwarming niet bedekken, omdat je hier energie mee verspilt.

Soorten isolerende buitenzonwering

Er zijn veel verschillende soorten buitenzonwering waarmee je je isolatie kunt verbeteren. Laat in de winter overdag je zonwering open om de warmte van de zon binnen te laten en sluit je zonwering ‘s nachts om de kou buiten te houden. Let wel goed op, want niet alle soorten zonwering werken ook isolerend. Kies een van de volgende soorten buitenzonwering om je ramen te isoleren:

Rolluiken

Rolluiken zijn de meest bekende vorm van zonwering. Rolluiken hebben een verduisterende werking, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de slaapkamer.

Screens

Screens zijn vergelijkbaar met rolluiken. Het voordeel van een screen is dat deze nog licht binnenlaat in je woning. Screens geven je ook een stukje extra privacy, doordat er maar van een kant doorheen gekeken kan worden.

Shutters

Shutters zijn luiken met verstelbare horizontale latten, die je aan de binnen- of buitenkant van je huis plaatst. Met shutters kies je zelf hoeveel licht er in je huis naar binnenkomt en zijn een plaatje om naar te kijken. Plaats de shutters aan de binnenkant van je huis. Dit is namelijk een stuk goedkoper, omdat je minder sterk materiaal nodig hebt.

Shutters

Binnenzonwering

Ook binnenzonwering heeft een isolerende werking. De beste isolerende zonwering voor binnen zijn dubbele plisségordijnen met een aluminium coating. Door goede binnenzonwering kan je energierekening jaarlijks tot wel € 160 lager uitvallen.

Tips voor het plaatsen van je isolerende zonwering

  1. Plaats je zonwering zo dicht mogelijk bij je raam om warmteverlies zo veel mogelijk te voorkomen.
  2. De radiator straalt veel warmte uit naar alle kanten van de ruimte. Zorg er dan ook voor dat de zonwering de radiator niet bedekt, zodat de warmte zich vrij kan verspreiden.
  3. Combineer verschillende soorten zonwering voor een beter resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *