energieverbruik per type huishouden

Het energieverbruik per type huishouden bekeken

Gas, elektriciteit en water zijn de energiekosten die een groot onderdeel van de vaste lasten post zijn, maar ook noodzakelijk in een huishouden. De energieprijzen stijgen de pan uit en het ziet ernaar uit dan deze trend nog wel even doorzet. Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen is het antwoord van vele huishoudens. Maar zeg nou eerlijk, eigenlijk wil niemand koud in het donker zitten. Gelukkig is er een wezenlijk verschil tussen bezuinigen en bewust omgaan met het energieverbruik.

Het energieverbruik per type huishouden bekeken

Bewust omgaan met je energieverbruik vraagt in ieder geval dat je inzicht hebt in je situatie. De energiekosten van een huishouden zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren. Natuurlijk heeft het aantal personen een grote invloed op de energierekening maar ook het type huis en de leeftijd van je apparaten spelen een rol. Zo ligt het gasverbruik in een flat op gemiddeld zo’n 900 m3 per jaar terwijl dit voor een 2 onder 1 kap rond de 1670 m3 is. Als we kijken naar het elektriciteitsverbruik is dit voor 1 persoon 2010 kWh per jaar en bij 5 personen 5450 kWh per jaar. Wat betreft het waterverbruik gaat één derde op aan douchen en baden! Misschien toch de douche 1 of 2 minuutjes eerder uitzetten, op jaarbasis is het verschil te merken. Bij een huishouden van 2 personen ligt het gemiddelde waterverbruik op 91 m3 per jaar en bij 4 personen op 169 m3 per jaar.

Op het langere termijn

Soms is het op de langere termijn rendabel om een oud apparaat te vervangen voor een nieuw en zuiniger apparaat. Het bewust omgaan met je apparaten in huis kan soms al zorgen voor een significante vermindering in verbruik. Ook zijn er veel duurzame oplossingen die in- en rondom je huis kunnen worden toegepast om op energie te besparen en tot een lagere energierekening te komen. Vooral in oudere woningen is er veel terrein te winnen, denk bijvoorbeeld aan de isolatie van je woning, de cv-ketel of de boiler. De meeste investeringen in energie zijn binnen enkele jaren al terugverdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *