besparen op verlichting door led lamp

Bespaar op verlichting, gebruik spaar-lampen of LED-lampen

Spaar- en LED-lampen zetten maar liefst 80 tot 90% van de energie om in licht en zijn zuiniger dan een gloeilamp.

Spaarlampen

Spaarlampen verbruiken gemiddeld 75% minder stroom dan gewone gloeilampen. Een spaarlamp is in aanschaf duurder dan een gloeilamp, maar gaat 10 keer zo lang mee en een spaarlamp heeft men al binnen 6 maanden terugverdiend door de lagere energiekosten.

Net als bij gloeilampen wordt bij spaarlampen het wattage vermeld. De volgende wattages komen overeen met gloeilampen:

  • Een 8 Watt spaarlamp is gelijk aan een 40 Watt gloeilamp
  • Een 10 Watt spaarlamp is gelijk aan een 60 Watt gloeilamp
  • Een 11 Watt spaarlamp is gelijk aan een 70 Watt gloeilamp
  • Een 14 Watt spaarlamp is gelijk aan een 80 Watt gloeilamp
  • Een 18 Watt spaarlamp is gelijk aan een 100 Watt gloeilamp

 

2 lampen van 40 Watt verbruiken minder dan een lamp van 100 Watt. Het is nog beter om meteen spaarlampen te gebruiken, bijvoorbeeld 2 spaarlampen van 8 Watt in plaats van 18 Watt. Indien een spaarlamp meer dan één kwartier per dag brand dan is dat verantwoord aangezien er bij het aan doen of opstarten extra energie wordt verbruikt. Spaarlampen zijn dus alleen zinvol op plaatsen waar vaak en langdurig licht brandt.

LED verlichting

Een andere mogelijkheid is het toepassen van led-verlichting. De energiezuinige led-lampen gebruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst. Led-lampen zijn niet alleen energiezuinig, ze hebben ook een veel langere levensduur.

Het woord led was oorspronkelijk een afkorting van light emitting diode, in het Nederlands: lichtemitterende diode. Heden ten dage is het woord zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. Er zijn tegenwoordig veel Led lampen op de markt van diverse fabrikanten. Een LED lamp gaat veel langer mee als een moderne spaarlamp maar brengt minder licht (Lumen) op. Ze gaan soms tot vijftig keer langer mee dan een gloeilamp.

Praktische tips bij de aanschaf en het gebruik van een LED-lamp:

 

  • Doe de verlichting uit als u de ruimte verlaat.
  • Let bij de aankoop op het aantal lumen (lichtopbrengst). Een vuistregel die u kunt aanhouden is: het aantal lumen van een led-lamp = 10 maal het aantal watt van de te vervangen gloeilamp.
  • Veel led-lampen zijn niet geschikt om te dimmen. Als led-lampen dimbaar zijn staat dit op de verpakking.
  • De kleur van een led-lamp is anders dan van een gloeilamp. Probeer daarom bij de aankoop de nieuwe led-lamp eerst uit voordat u er meer in huis haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *