Hoe verbeter ik de luchtkwaliteit in huis

Hoe verbeter ik de luchtkwaliteit in huis? 5 gouden tips!

Thuis is de plek waar je maar al te graag bent. Dit is de plek waar je volkomen jezelf kunt zijn. Waar je niet meer hoeft na te denken wat anderen vinden. Je gewoon lekker je trainingsbroek kunt aantrekken en ongegeneerd op de bank een zak chips opentrekt. In huis voel je je veilig. Zeker nu in tijden van corona. Niemand die er is, geen risico op besmettingen. Zolang je in huis bent, breng je je gezondheid niet in gevaar. Toch zien we hier vaak wel iets belangrijks bij over het hoofd: de luchtkwaliteit.

Want als de luchtkwaliteit in huis niet goed is, dan kan dit enorme gevolgen hebben voor de gezondheid. Zeker nu we weer voor langere tijd thuis blijven. De vraag is dan ook: hoe verbeter je de luchtkwaliteit in huis? Hier vind je 5 gouden tips!

Meet de luchtkwaliteit in huis

Je kunt geen veranderingen doorvoeren als je niet weet hoe het momenteel met de luchtkwaliteit in huis gesteld is. Daarom is het eerst belangrijk om dit te meten. Meten is weten. Maar hoe doe je dat? De luchtkwaliteit in huis meten?

Eigenlijk is dit iets wat je zelf bijna niet kan doen. Dit is echt werk voor specialisten en moet dan ook door een vakmensen worden uitgevoerd. Je kunt er wel zelf voor zorgen dat alle apparaten die voor ventilatie zorgen goed behandeld en onderhouden worden. Investeren in goed onderhoud en goede toestellen loont zeker om de luchtkwaliteit in huis stapje voor stapje te verbeteren. Door deze vervolgens ook nog eens te laten meten, weet je zeker of je goed bezig bent of dat er nog meer nodig is.

Ventileer voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende ventileert. Hier kan je zeer geavanceerde ventilatoren voor gebruiken, maar ook tijdelijke maatregelen maken al een groot verschil. Maak het jezelf bijvoorbeeld gewoon om het badkamerraam minimaal twee maal per dag te openen. Zorg er tevens voor dat er een luchtstroom ontstaat. Een raam openen in een gesloten ruimte heeft weinig zin. Je moet echt twee ramen tegen elkaar openen om verschil te merken.

Vergis je niet: dit lost het probleem nooit geheel op. Je verplaatst de lucht, maar er komt maar weinig schone nieuwe lucht binnen. Daar is echt meer voor nodig. Ventileer daarom niet alleen voldoende, maar doe dit ook op de juiste manier om de luchtkwaliteit écht te verbeteren.

Schaf planten aan

Heb je totaal geen groene vingers of vergeet je vaak om nieuwe planten te kopen? Dan is het een slim idee om je hier toch eens in te gaan verdiepen. De meeste planten beschikken namelijk over luchtzuiverende kwaliteiten. Natuurlijk zullen zij niet het gehele probleem met betrekking tot de luchtkwaliteit oplossen, maar ze zullen wel degelijk effect hebben. Met name in kleine ruimtes spelen ze een zeer belangrijke rol om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wist je dat planten er zelfs voor kunnen zorgen dat je beter slaapt? Plaats enkele luchtzuiverende planten in de slaapkamer en je zal merken dat je door de gezondere lucht niet alleen beter slaapt, maar ook veel minder ongemakken ervaart. Win-win!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *