Wat zijn de voordelen van pellets?

Wat zijn de voordelen van pellets?

Verwarmen met pellets is een bijzondere manier om het wooncomfort in huis te verhogen. Het is ook iets waar steeds meer mensen gebruik van maken. Het huis verwarmen kost energie. Dat weten we allemaal. Toch zoeken we al jaren naar manieren om zo energiezuinig mogelijk te verwarmen. Verwarmen met pellets biedt in dit geval heel veel troeven. Het is even gezellig als een open haard met de geur van rokend hout, maar veel vriendelijker voor het milieu. Pellet bestellen? Hier vind je alles wat je wilt weten!

Er zijn verschillende manieren waarop het huis verwarmd kan worden in combinatie met pellets. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een pelletkachel met handmatig laden. Deze is met name geschikt als bijverwarming. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt om kleine ruimtes snel te verwarmen, maar dient niet als vervanging van de hoofdverwarming. Daarnaast is het ook mogelijk om de verwarmingsketel te automatiseren met het gebruik van pellets. Deze dient wél als hoofdverwarming. Kortom, je kunt met pellets zowel extra ruimtes verwarmen als het gehele huis aanpakken. Maar waarom zou je kiezen voor pellets? Van welke voordelen kun je dan profiteren?

Hoog rendement

Het grootste voordeel van het gebruik van pellets is dat zij over een zeer hoog rendement beschikken. In een klassieke houthaard geldt een rendement van slechts 40 tot 50%. Dit betekent dat het meeste rendement verloren en gefilterd wordt in de schoorsteen. Hetgeen wat écht de kamer moet verwarmen vervliegt dus. Dit is niet het geval bij pellets. Deze verbranden op efficiënte wijze en beschikken over een rendement van maar liefst 90%! Slechts 10% gaat dus verloren. Het overige percentage wordt enkel en alleen gebruikt voor het verwarmen van de woning. Een hoger rendement zal je bij weinig haarden treffen.

Geen extra schoorsteen nodig

Veel mensen zijn bang dat ze bij het installeren van een nieuwe pelletkachel ook direct een geheel nieuwe schoorsteen moeten laten maken. Dit is echter gelukkig niet nodig. Een pelletkachel beschikt namelijk over een geheel eigen rookafvoersysteem. Hiermee kunnen verbrandingsgassen in de al bestaande schoorsteen worden geblazen, waardoor er niet opnieuw een geheel nieuwe schoorsteen hoeft worden geplaatst. Dat bespaart je een heleboel werk.

Relatief goedkoop

Natuurlijk speelt de prijs van de pellets ook een belangrijke rol. Want hoewel pellets heel veel voordelen bieden, wil je natuurlijk niet straks enorm veel geld kwijt zijn aan brandstof. In vergelijking met andere brandstoffen zien we echter dat pellets als enige heel stabiel is gebleven in prijs. Ze worden altijd geleverd in grote zakken, zakken die meestal niet meer dan vijf euro kosten. In een pelletkachel gaan maximaal twee zakken. Hoe lang je daarmee doet? Dat hangt volledig af van de ruimte die je wilt verwarmen, de verbrandingstijd en de gewenste temperatuur. Over het algemeen kunnen we stellen dat dit een relatief goedkope vorm van verwarmen is.

Goede koolstofbalans

De afgelopen jaren hebben de meeste mensen hun uiterste best gedaan om het milieu zoveel mogelijk te sparen. Daarbij is het ook belangrijk dat er minder CO2-uitstoot is en de koolstofbalans in het milieu minder verstoord raakt. Dat is bij pellets in elk geval zéker het geval.

Pellets zijn een product van de houtindustrie. Wanneer dit hout duurzaam wordt geteeld, dan is de koolstofbalans van het verbranden van pellets bijna nihil. Dit komt doordat je ongeveer evenveel koolstof uitstoot als de koolstof die bomen opnemen tijdens de groei. Daardoor ontstaat er een prettig balans en spaar je het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *