Het verwarmen van een goed geïsoleerd huis kost maar een derde van de hoeveelheid gas die een slecht geïsoleerd huis nodig heeft. Isolatie voorkomt namelijk dat de warmte kan ontsnappen, via de vloer, de muren, de ramen of het dak. Goede isolatie kan jaarlijks 1350 kubieke meter gas schelen. Isolatie van dak, ramen en gevel levert de grootste energiebesparing op. Bij een verwarmde zolder van zeventig vierkante meter kunt u via dakisolatie jaarlijks wel 714 kubieke meter gas uitsparen. Als enkel glas wordt vervangen door HR++ glas, kan dat in een woning met twintig m2 glas gemiddeld 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen. Denk bij isolatie ook aan ventilatie. In een goed geïsoleerd huis is constant ventileren noodzakelijk. Anders komt er te veel vocht in huis toe en hopen schadelijke stoffen zich op.
Weer tocht uit uw huis
Breng tochtwering aan bij deuren, ramen en andere tochtgaten zoals een brievenbus. Laat de kieren onder de deuren echter open voor een goede luchtcirculatie en stop geen ventilatieopeningen dicht. Deze zorgen voor een gecontroleerde toevoer van verse lucht.
Isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimtes
Isoleer alleen de cv leidingen in ruimtes waar u geen warmte nodig heeft of gebruikt. De CV leiding kan meehelpen aan het verwarmen van uw woning en geeft de warmte af aan de omgeving.
Isoleer de kruipruimte
Denk aan bodemisolatie, bijvoorbeeld met een schelpenlaag en isoleren van het ’opgaand werk’ van de kruipruimte. Zorg wel dat de ventilatieroosters open blijven. Vloerisolatie op de begane grond zorgt voor een gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis.
Radiatorfolie
Moderne radiatorfolie reduceert de warmtestraling van de radiator naar de muur met 96%. Dat betekent dat vrijwel alle warmte die de radiatoren nu nog afgeven, wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. Deze radiatorfolie plakt u op de radiator zelf en niet op de achterliggende muur zoals oude radiatorfolie. Deze oplossing is niet alleen veel effectiever maar ook veel fraaier omdat de radiatorfolie vanuit de kamer niet meer is te zien.
bron: Woonaanrader.nl