besparen op je energierekening

Besparen op je energierekening

Je energierekening is vaak een grote kostenpost. Wel is het in veel gevallen mogelijk om hierop te besparen en zo je vaste lasten omlaag te brengen. We begrijpen dat niet iedereen zin heeft om hier veel tijd aan te besteden, maar afhankelijk van je verbruik kan het toch een mooie besparing opleveren. Daarnaast is het besparen op je energieverbruik ook beter voor het milieu. Als je minder energie verbruikt hoeft deze namelijk ook niet opgewekt te worden. En ook al gaat de opwekking van energie steeds vaker op een duurzame manier, toch is het nog steeds beter om je verbruik te verlagen.

Besparen door energiecontracten te vergelijken

Er zijn veel manieren om te besparen op je energierekening. Eén van de manieren is om energie te vergelijken, zo zie je of je huidige energiecontract nog bij je past. Zit je al bij je huidige leverancier zo lang als je je kunt herinneren, dan heb je waarschijnlijk een variabel contract bij deze leverancier. Een variabel contract is maandelijks opzegbaar en de tarieven liggen vaak hoger dan de tarieven van een vast contract. Door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier en te kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd kun je vervolgens besparen op je energierekening.

besparen stroom

Simpele bespaartips voor iedereen

Je kunt natuurlijk grote investeringen doen om je woning energiezuiniger te maken, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Wij geven hieronder daarom ook een aantal bespaartips die door iedereen te gebruiken zijn en waar geen of een kleine investering bij komt kijken. De besparing zal alleen ook wat lager liggen dan wanneer er een grotere investering wordt gedaan.

  • Dicht kieren in je woning. Door kieren komt koude lucht je woning binnen. Dit zorgt ervoor dat je verwarming harder moet werken en vaker aan gaat om de woning te verwarmen. Hierdoor stijgen je gaskosten. Als je de kieren hebt gedicht zal de woning makkelijker op temperatuur te houden zijn en dit zie je terug op je energierekening.
  • Zorg dat de verwarming zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Dus zet geen meubels voor de verwarming, want deze houden de warmte tegen. Zet de verwarming ook lager als je gaat slapen. Dit kan al een uur voordat je naar bed gaat. De kamer is dan nog warm genoeg om het aangenaam te houden tot je gaat slapen.
  • Haal de stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt. Apparaten die op stand-by staan verbruiken namelijk nog steeds energie. Ook de oplader van je telefoon verbruikt nog energie als deze in het stopcontact zit, maar je telefoon niet aan het opladen is.
  • Ga verstandig om met je verlichting. Gebruik alleen verlichting in de ruimtes die je gebruikt. Dus verlaat je een kamer, doe dan ook het licht in de kamer uit. Daarnaast kun je vaak ook nog besparen door je lampen te vervangen door led- of spaarlampen. Deze lampen zijn wel wat duurder, maar verbruiken minder energie waardoor je dit snel weer terugverdient.

bespaartips

Tips voor lange termijn besparingen

Er zijn ook manieren om een grotere besparing behalen, maar hiervoor moet je ook een grotere investering doen. Het duurt dus even voordat je gaat besparen, eerst moet je namelijk je investering nog terugverdienen. Een aantal zaken waar je bijvoorbeeld aan kunt denken zijn het aanschaffen van zonnepanelen, het isoleren van je woning of het laten plaatsen van dubbel glas. Wel is het verstandig om hiervoor verschillende offertes aan te vragen. De prijs en kwaliteit kan namelijk verschillen per installateur en bij het bedrag waar we het hier over hebben is iedere besparing toch mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *