smart grid

De opkomst van smart grid

We zien nog steeds overal dezelfde verouderde transformatorstations staan en onze energie wordt nog steeds op dezelfde manier geleverd als 60 jaar geleden. In een tijd waarin we de technologie bijna niet meer kunnen bijbenen, kunnen we best stellen dat de technologie in energie aardig achter loopt. Daar komt nu verandering in! Smart grid is het slimste energienetwerk van dit moment en speelt in op al onze interesses anno 2018. Maar hoe werkt het nu eigenlijk en wat zijn de voordelen van dit nieuwe netwerk?

 Waarom smart grid

Grote bedrijven zijn samen gaan brainstormen en hebben een innovatief energienetwerk bedacht: smart grid. Het nadeel van ons verouderde energienetwerk is dat ze steeds minder efficiënt worden. Reparaties duren bijvoorbeeld veel langer en mensen zitten regelmatig een tijdje zonder stroom. Daarnaast beschikt ons huidige energienetwerk over veel nadelen voor ons milieu. Er wordt namelijk nog steeds veels te veel gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘grijze energie’. We willen steeds beter voor het milieu zorgen, maar de vraag naar energie neemt ook steeds meer toe. Dat is dan ook de reden dat smart grid steeds meer aan populariteit wint. Als we onze fossiele grondstoffen niet nog verder willen uitputten en we de toenemende groei op willen vangen is het noodzakelijk dat we met een slim energienetwerk aan de slag gaan.

 

Voordelen smart grid

  • Simpele veranderingen creëren meer energiebesparing. Gebruikers leren door smart grid simpel te bezuinigen op energie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld energie besparen door juist op de piekuren stroom te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan koken rond 5 a 6 uur. Zet de wasmachine aan op momenten dat andere gebruikers het ook vaak doen. Of zet de airco alleen aan op de warmste uren van de dag. Hoe hoger de vraag naar stroom op dat moment – hoe lager de prijs. Daar kan jij als gebruiker ook van profiteren.
  • Een smart grid levert informatie aan huishoudens en apparaten. Zo geeft hij precies aan wanneer de stroom het goedkoopst is en hoe jij daarop kan inspelen. Luisteren naar de smart grid zorgt direct voor een drastische verandering op je energierekening.
  • Een smart grid werkt niet met kabels en bedrading. Als er een storing ontstaat is het dus niet nodig om ergens fysiek ter plaatste te zijn. Geen problemen dus met kapotte schakelaars of andere problemen. Een smart grid kan de stroom gemakkelijk omleiden, zodat mensen niet urenlang zonder stroom hoeven te zitten.

 

Waarom zie je de smart grid nog niet zo vaak in Nederland?

Om smart grid efficiënt te laten werken, moeten ook je apparaten weten wat ze met de informatie kunnen doen. Om hier voor te zorgen is het nodig om een apparaat in woningen te plaatsen die deze informatie kunnen vertalen naar de andere elektronische apparaten. Meerdere grote bedrijven proberen dit apparaat te ontwikkelen om zo de eerste te zijn in het creëren van een ‘slimme woning’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *