energielabel elektronische apparaten

Let op het energielabel van elektrische apparaten

Een apparaat dat spaarzaam met energie omgaat, draagt het A-label of nog beter een A+- of A++-label. Een echte energievreter daarentegen draagt een G-label. Zo kunt u vooraf zien hoeveel elektriciteit uw toestel zal verbruiken. Een energiezuinig toestel kan soms duurder zijn in aankoop, maar is dus voordeliger in het gebruik. Het verschil in aanschafprijs kunt u vaak snel terugverdienen.

Koelkast/diepvriezer

Tijdens de warme zomermaanden worden de koelkast en diepvriezer vaker gebruikt. U kunt energie besparen door de deur van uw koelkast en vriezer zo kort mogelijk te openen. Voorzie ingevroren maaltijden van labels waarop de inhoud staat vermeld waardoor u het zoeken versnelt. Zet de koelkast of vriezer niet in de zon of naast een radiator maar op een koele plaats. Wanneer een koelkast naast een radiator staat, kan dit tot wel 50% extra stroomverbruik kosten. Let er ook goed op dat de deuren van de koelkast en vriezer goed gesloten zijn. Door de koelkast en vriezer waterpas te zetten, zorgt u voor een optimale werking en minimaal energieverbruik.

Kies een koelkast of diepvriezer op maat van uw behoeften en ontdooi uw diepvriezer regelmatig. Een ijslaag van 2 millimeter betekent al een extra energieverbruik van ongeveer 10%. Als u de beschikking heeft over een diepvriezer, kies dan voor een koelkast zonder vriesvak. Deze is namelijk veel zuiniger.

Energielabel

Het Energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Het Energielabel energielabelkent klassen voor energieverbruik, waarbij A het energiezuinigst is en G het meest energie verbruikt. Klasse D staat voor een gemiddeld energiegebruik. Bij de koel- en vriesapparaten zijn er binnen de A-klasse nog twee zuinigere categorieën te onderscheiden. Dit is een koelkast met een energie-index (EI) groter dan 0,30 en kleiner of gelijk aan 0,42, kortweg A+ label genoemd en een koelkast met een EI kleiner of gelijk aan 0,30, kortweg A++-label genoemd. De energie-index van de koelkast staat aangegeven op het de energielabel sticker die bij nieuwe koelkasten geleverd worden. Koop een koelkast of vriezer met een A-label, liefst zelfs een koelkast met een extra zuinig A-label. Een A+-koelkast is ongeveer 13% zuiniger dan een koelkast met ‘gewoon’ A-label en een A++koelkast is ongeveer 19% zuiniger dan een A-label koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *