Bedrijfspandeigenaren zullen onderaan de streep een verschil merken als je bezig bent met energiebesparende maatregelen. Hiervoor zal in eerste instantie investeringen worden gedaan, waarbij je een bepaalde terugverdientijd zal hebben. Denk goed na over welke investeringen je wel en niet wilt doorvoeren. Voor bedrijfspanden zijn veel mogelijkheden om te investeren, waarbij kleine wijzigingen in een korte tijd kunnen worden terugverdiend. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in LED-verlichting. Grote en ingrijpendere aanpassingen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen zullen vanzelfsprekend een iets langere terugverdientijd hebben.
Een energielabel voor bedrijven
Een energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een bedrijfsruimte . Daarnaast kun je ook verbeteringen terug vinden in dit rapport die je kunt doorvoeren om het energielabel bijvoorbeeld naar A of B te krijgen. Voor woningen kun je zelfs een energielabel A++ krijgen, een energielabel voor bedrijfspanden gaat van G tot en met A. Dit rapport biedt inzicht in energieverbruik en geeft mogelijkheden tot verbetering van de energieprestatie van het pand. Neem eens een kijkje op de website van de rijksoverheid mocht je aan de slag gaan met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen voor jouw pand. Wellicht heb je dan namelijk recht op energie-investeringsaftrek (EIA) of investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).
Nieuwe wetgeving omtrent energielabels
Per 2023 is door de overheid een nieuwe wetgeving van kracht. Vanaf dit moment zullen alle energielabels van bedrijfspanden minimaal energielabel C hebben. Panden die momenteel nog op energielabel G zitten, zullen dus flinke maatregelen moeten nemen om het pand te verbeteren. Dit kan onder andere door isolatie van dak, vloer en wand, verlichting, verwarming en koeling op te pakken. Deze nieuwe wetgeving is van belang om uiteindelijk Nederland energieneutraal te krijgen in 2050. Dit lijkt toekomstmuziek, maar investeren in energiezuinige materialen wordt steeds belangrijker. Voor sommige besparingen zijn zelfs subsidies aan te vragen die zullen bijdragen aan een positiever energielabel.
Uitzonderingen
Er zijn ook enkele uitzonderingen waarbij het realiseren van een energielabel C niet verplicht is. Dit zijn bijvoorbeeld panden waar religieuze activiteiten plaatsvinden, monumenten, panden kleiner dan 50m2, tijdelijke bouwwerken, fabriekshallen maar bijvoorbeeld ook schuren en garages hoeven niet eens een energielabel te hebben. Panden die binnen twee jaar worden gesloopt, onteigend of getransfereerd hoeven ook niet te voldoen aan de nieuw gestelde energielabel c norm. Daarnaast geldt dat panden tussen 50m2 en 100m2 wel een energielabel moeten hebben, maar deze (als het kantoorpand een hoofdfunctie heeft) niet aan de energielabel c verplicht hoeven te voldoen.